RO EN
Coșul este gol

ARAD: Fonduri de 14,5 milioane euro, prin programul Interreg Romania-Ungaria

In zilele de 27, 28 si 29 iunie a avut loc la Arad a patra intalnire a Comitetului de Monitorizare pentru programul Interreg V-A Romania-Ungaria. Lucrarile sedintei au reunit opt presedinti de consilii judetene din Romania si Ungaria, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si Ungariei si ai Comisiei Europene. Cu statut de observatori au participat reprezentanti ai asociatiilor oraselor din Ungaria si Romania, organizatii de promovare a valorilor naturale si culturale.
In urma discutiilor s-au luat decizii importante privind finantarea proiectelor denumite strategice, cu impact major in regiunea eligibila. Printre acestea se regasesc cele doua proiecte strategice propuse de Consiliul Judetean Arad, vizand imbunatatirea infrastructurii rutiere si a celei spitalicesti, dar si doua proiecte pe prevenirea dezastrelor. Suma pe care judetul Arad a castigat-o prin aceste proiecte este de 14,5 milioane de euro.
Proiectul de infrastructura vizeaza modernizarea a 63 de kilometri de drumuri judetene. Cel pe sanatate publica se refera la modernizarea sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. Consiliul Judetean are proiecte de 52 de milioane de euro in modernizarea sistemului sanitar aradean si realizam cele mai importante investitii in sanatatea publica aradeana in ultimii 40 de ani, de la construirea spitalului judetean! Activitatile Consiliului Judetean Arad au ca obiectiv renovarea si dotarea cu echipamente performante a Sectiei de Cardiologie a Spitalului Judetean Arad, avand ca valoare eligibila pentru Judetul Arad 1 milion de Euro.
Despre fondurile europene transfrontaliere a vorbit si Bogdan Ban, primarul orasului Curtici. „Realizarea unei centuri in Curtici este cea mai mare investitie realizata in ultimii 30 de ani. Ne bucuram ca am gasit deschidere la Consiliul Judetean, care ne-a luat parteneri in programul transfrontalier. In cel mult o luna de zile, vrem sa obtinem toate avizele, dupa care vom astepta semnarea contractului de finantare si organizarea licitatiei”, a spus Bogdan Ban, primarul din Curtici.
Comitetul de Monitorizare a decis si realocarea unor fonduri europene catre asigurarea interventiei in cazul dezastrelor si dezvoltarea de sisteme de gestionare a dezastrelor.
Ca urmare a acestei realocari, vor fi finantate alte doua proiecte care vizeaza judetul Arad:
1.„Cooperare pentru prevenirea riscurilor si gestionarea dezastrelor in zona transfrontaliera Zerind - Ujkigyos”, in care este implicata Primaria Zerind. Valoarea totala a proiectului este de 259.230 Euro. Alexandru Simandi, primarul comunei Zerind a declarat ca „am prins un proiect in cadrul caruia comuna Zerind va primi 260.000 de euro. Este vorba despre achizitia unei autospeciale de pompieri, cu bazin de 1.500 de litri, care sa poata interveni si pe teren accidentat. Prin acest proiect, vrem sa rezolvam problema incendiilor de miriste. In plus, in cadrul proiectului se va cumpara si echipament de protectie pentru pompieri, dar si un autoturism de teren”
2.Al doilea proiect se refera la tot la managementului riscurilor in situatii de urgenta si in parteneriat cu Asociatia de dezvoltare intercomunitara pentru managementul situatiilor de urgenta (lider de proiect), UAT Judetul Timis, DKMT Szeged si Asociatia de pompieri voluntari din Morahalom. Valoarea proiectului pentru Judetul Arad este de 1.163.000 Euro din care se vor achizitiona echipamente specifice necesare formatiilor de interventii (autospeciale, motopompe si electropompe, utilaje, accesorii si materiale PSI, echipamente de lucru si protectie, etc.). In cadrul proiectului se va participa la activitati comune cu partenerii, schimburi de experienta si exercitii.
„Aceste proiecte arata faptul ca in Consiliul Judetean se lucreaza mult si se lucreaza bine. Am aplicat pentru toate proiectele europene disponibile si am castigat toate finantarile europene posibile. Nu exista niciun proiect european pe care sa il fi ratat in ultimii doi ani. Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Vreau sa ii felicit pe toti cei care muncesc la proiectele acestea, echipa de functionari din Consiliul Judetean care este una dintre cele mai eficiente din Romania in domeniul proiectelor europene” - a declarat presedintele Consiliului Judetean Arad, Iustin Cionca.
Finantare pentru 9 drumuri din zona de frontiera
Peste 63 de kilometri de drumuri judetene din zona de frontiera au finantare, cea mai mare parte din fonduri europene. Anul acesta si anul viitor se va lucra la 9 drumuri judetene. „In strategia noastra pentru drumuri, finantarea europeana este o componenta importanta. Vom finanta in zona transfrontaliera reabilitarea unor drumuri importante pentru cetateni. Se lucreaza deja la Nadlac - Pereg si Dorobanti - Macea. In licitatie se afla Pecica - Turnu, Dorobanti - Macea, Curtici - Sanmartin, Centura Curtici, Sanmartin - Socodor, Socodor - Nadab, Graniceri - Pilu. Tot in stadiul de licitatie se afla drumurile care vor fi reabilitate din fondurile Consiliului Judetean drumurile Graniceri - Pilu si Sofronea - Zimand. Investitia totala in cei 63 de kilometri de drumuri judetene este de 116,9 milioane de lei. Prin aceste investitii, contribuim la siguranta in trafic si confortul cetatenilor, la facilitarea relatiilor economice si contribuim prin investitii la cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Consiliul Judetean Arad foloseste toate sursele de finantare pentru a aduce bani in investitii iar drumurile judetene sunt o prioritate. Procedurile pentru obtinerea finantarii, proiectare si executia propriu zisa a lucrarilor sunt complicate, dar facem pasii necesari pentru a ajunge la obiectivul pe care il dorim toti: investitii eficiente si drumuri mai bune”, a declarat Sergiu Bilcea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter