Masurile propuse de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru accelerarea Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF) au fost aprobate de Executiv. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 353/23.04.2018. Noile reglementari se refera la injumatatirea termenelor pentru solutionarea contestatiilor, majorarea sumei platite pentru lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor si posibilitatea inscrierii in cartea funciara a certificatelor de mostenitor emise inainte de 2011.
Astfel, potrivit OUG nr. 31/2018, suma platita pentru lucrarile de cadastru general va fi majorata proportional cu gradul de dificultate al lucrarii si va fi cuprinsa intre 60 si 132 de lei/imobil. In plus, autorizatii care executa lucrari de cadastru general vor fi platiti pentru inregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar daca acestea fac parte din intravilan, dar si pentru cele care au deja carte funciara. Totodata, actul normativ prevede posibilitatea inscrierii in cartea funciara a certificatelor de mostenitor emise inainte de anul 2011.
Modificarile aduse Legii cadastrului vizeaza si eliminarea ordinelor de incepere a lucrarilor de cadastru general (perioada care putea ajunge pana la sase luni), dar si reducerea perioadei de solutionare a contestatiilor de la 60 la 30 de zile. OUG nr. 31/2018 prevede si obligativitatea infiintarii de birouri de cadastru si carte funciara la nivelul fiecarei circumscriptii judecatoresti, pana la data de 31 decembrie 2018, dar si posibilitatea ca primariile sa isi inscrie proprietatile in cartea funciara prin hotarare a consiliului local.
Suma totala alocata de ANCPI, in 2018, pentru inregistrarea imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, este de peste 400 de milioane de lei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritoriala (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru inregistrarea gratuita a proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, fata de 150.000 de lei in 2017 si 135.000 de lei in 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes national si terenuri agricole subventionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Obiectivul principal al PNCCF este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, in cadrul acestui proiect, o alta sursa de finantare poate fi bugetul local al primariilor.