Operatiunile taxabile din perspectiva TVA realizate intre persoane afiliate ar urma sa fie declarate in formularului 394, potrivit unui proiect de ordin publicat de ANAF. Introducerea acestei obligatii nu este in directa legatura cu scopul declaratiei 394, respectiv declararea operatiunilor de pe teritoriul national in scopuri de TVA, ci cu analiza de risc privind preturile de transfer. In expunerea de motive a proiectului se arata ca numarul tranzactiilor cu afiliati este foarte mare raportat la numarul total al tranzactiilor realizate si ca ”din analiza actiunilor de inspectie fiscala efectuate, s-a constatat faptul ca se intalnesc cazuri in care tranzactiile efectuate intre persoane afiliate sunt realizate la un pret inferior celui de piata, in detrimentul afiliatilor romani si, implicit, a bugetului general consolidat”.
In prezent, prin formularul 394, platitorii de TVA declara toate operatiunile nationale, iar forma lui actuala a suferit o serie de modificari in 2016 cand volumul informatiilor pe care contribuabilii ar fi trebuit sa le declare a fost mult extins. Din cauza nemultumirii create de povara administrativa pe care o aducea, ANAF a facut o serie de ajustari si imbunatatiri. Asadar, este vorba de un formular a carui complexitate si dificultate de completare este cunoscuta. Declararea operatiunilor realizate cu afiliati in cadrul formularului 394 va impune un nou efort de conformare, mai ales, pentru cei care au un numar ridicat de tranzactii.
Modificarile propuse vizeaza obligatia de a preciza calitatea de persoana afiliata, definita de Codul fiscal, prin bifarea casetelor corespunzatoare pentru fiecare furnizor / beneficiar al persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA care depune declaratia informativa.
Identificarea relatiei de afiliere nu reprezinta un proces simplu. Persoanele afiliate pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. De exemplu, sunt considerate persoane afiliate doua sau mai multe entitati juridice daca exista detineri intre acestea, in mod direct sau indirect, de cel putin 25% din valoarea partilor sociale sau a drepturilor de vot sau daca exista un control indirect intre ele.
Informatiile despre relatiile de afiliere si tranzactiile intre aceste persoane care, de regula, constituie un grup, sunt furnizate catre ANAF prin intermediul dosarului de preturi de transfer, cu mentiunea ca obligatia le revine companiilor incadrate ca mari contribuabil, iar tranzactiile cu partile afiliate declarate sunt cele care depasesc un anumit prag de semnificatie, in functie de natura tranzactiei. Extinderea formularului 394 cu o caseta specifica pentru declararea tranzactiilor cu afiliati realizate in fiecare perioada fiscala ar viza, insa, toate tranzactiile cu persoanele afiliate si toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Mai exact, contribuabilii trebuie sa completeze persoanele afiliate atat inregistrate, cat si neinregistrate in scopuri de TVA, mentionand CUI-uri si CNP-uri unice, valoarea bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre si de la persoane afiliate,si valoarea totala a TVA aferenta , defalcata pe cote de TVA, precum si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA.
In mod cert, orice obligatie suplimentara reprezinta un nou efort de conformare care implica noi costuri si resurse umane, logistice etc. Asa cum am mai spus, informatizarea ANAF ar simplifica procedurile de raportare pentru contribuabili si ar sprijini administratia fiscala sa realizeze analize de risc complexe si sa identifice mai usor, mai rapid zonele de neconformare sau de incalcare a legii, utilizand datele deja existente la nivelul autoritatilor.