Ambasada Olandei in Romania este onorata sa sprijine proiectul de amenajare peisagistica “Gradinile Senatului - Memorial Uranus”, proiect initiat si implementat de Senatul Romaniei, un omagiu adus unei intregi comunitati urbane care continua sa apartina Bucurestiului. Povestea vechilor strazi, case si biserici apartinand cartierului Uranus va fi recreata sub forma Gradinilor, care ofera o reprezentare vizuala a trasaturilor locative de altadata. Proiectul presupune reproducerea intr-un plan tridimensional, folosind o diversitate ampla de specii de plante si arbori, a 12 strazi importante care se aflau pe dealul Uranus, pe partea cu Strada 13 Septembrie, dar si a unora dintre cladirile demolate in procesul de ridicare a Casei Poporului, actualmente Palatul Parlamentului.
Peste 1000 de arbori, 7500 de arbusti, jumatate de milion de bulbi si circa 30000 de metri patrati de plante perene, trandafiri si gazon vor contribui, alaturi de sistemul de iluminare si mobilierul cu design special, la reprezentarea vizuala a amprentelor locative ale cladirilor de odinioara, refacand legatura cu trecutul.
Proiectul este realizat de Senatul Romaniei, pe baza unui concept elaborat de peisagistul roman Bogdan Mihail Nicolae si implementat de firma Garden Center Grup. Intregul demers este sustinut de Ambasada Olandei prin initiativa Urban Landscapes Romania.
Urban Landscapes Romania este un proiect de colaborare public-privata pentru activarea spatiului verde urban prin promovarea unor solutii creative si durabile si a unor specii de plante care raspund nevoilor de adaptare la schimbarile climatice si noilor provocari pentru infrastructura verde in aceasta perioada si pe termen lung. Initiativa este activa incepand cu anul 2019 si se deruleaza in parteneriat cu institutii de invatamant si cercetare, autoritati publice si mediul de afaceri din Romania*.
Initiativa contribuie in mod direct cu expertiza, includerea unor varietati speciale pentru toate categoriile de material de plantare prevazute in proiect si chiar cu o noua varietate de lalea ce va purta numele Tulipa Uranus special creata pentru acest proiect. Prin forma sa spectaculoasa si culoarea rosu-sangeriu, Laleaua Uranus omagiaza trecutul si sacrificiul facut de comunitatea vechiului cartier Uranus, in acelasi timp celebrand iubirea fata de natura si frumos, contribuind la perceperea gradinii ca spatiu de mediere si reconciliere.
“Companiile olandeze cu expertiza in derularea unor proiecte horticole de asemenea anvergura, alaturi de prestigiosul peisagist olandez Victor Dijkshoorn, de la VIC Landscapes, au lucrat indeaproape cu echipa proiectului Memorial Uranus si au impartasit din vasta lor experienta pentru a identifica solutii sustenabile si de impact pentru finalitatea acestui incantator proiect urbanistic, de care generatii de bucuresteni se vor putea bucura incepand cu primavara viitoare.” - Excelenta Sa Dl. Ambasador Roelof van Ees.
Joi, 12 noiembrie 2020, la ora 12.15 va avea loc o ceremonie oficiala de plantare a lalelei Uranus. Evenimentul va fi organizat de Senatul Romaniei impreuna cu Ambasada Olandei in Romania, cu o prezenta fizica redusa, dar va fi transmis online pe canalul de Youtube al Senatului si pe paginile de Facebook ale Ambasadei si partenerilor sai**.
Mai multe cladiri si strazi ale fostului cartier Uranus au fost demolate in anii ’80 pentru a face loc constructiei Casei Poporului - actualul Palat al Parlamentului din Bucuresti. In incercarea de a reconstitui vechiul cartier, proiectantii au imaginat un intreg labirint de garduri vii inalte de doi metri ce vor reprezenta 12 dintre strazile existente pe acest teren, urmand ca amprenta caselor sa fie reprodusa cu ajutorul florilor. Proiectul Gradinile Senatului - Memorial Uranus va include si un pavilion de concerte construit pe locul unei foste fabrici de instrumente muzicale.
Tulipa Uranus - o varietate noua de lalea a fost creata special pentru acest proiect si va fi plantata in cadrul unui eveniment transmis live pe 12 noiembrie, la ora 12.15