Incepand de la 1 Ianuarie 2019, dupa multe eforturi, romanii pot produce energie de la soare si o injecta in retea, primind bani pentru energia produsa si anume: 0,223 lei / kWh. In martie-aprilie AFM va derula un program de incurajare a adoptiei energiei solare, oferind pana la 20.000 lei beneficiarilor. Conform noii legislatii distribuitori de energie au obligatia sa faca posibila racordarea in 30 zile, iar furnizorii au obligatia de a achizitiona energia electrica la pretul reglementat.
In prima parte a Conferintei Prosumatorilor, reprezentanti ai ANRE - Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, AFM - Administratia Fondului pentru Mediu si Transelectrica au vorbit despre programul de subventie, prin care AFM va oferi aproape 120 milioane de euro pentru romani. Acestia vor putea primi pana la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesara, pentru a-si achizitiona si instala sisteme de productie de energie solara. S-a mai discutat despre reglementarile generate de ANRE in contextul legislatiei europene, despre cerintele tehnice si certificarea echipamentelor de catre Transelectrica si despre care sunt procedurile la trei dintre distribuitorii din energie de pe piata.
‘’Aceasta intalnire a avut ca scop incurajarea instalatorilor de a se implica in programul AFM si clarificarea drumului prosumatorului pentru cei interesati. Autoritatile, stakeholderii si decidentii au intalnit comunitatea energiaTa, pentru a afla un status real din piata si pentru a raspunde intrebarilor celor prezenti, oferind astfel sansa persoanele fizice sa aplice si sa beneficieze de un drum cat mai lin pentru a deveni prosumator!’’, a declarat Claudiu Butacu, cofondator al proiectului energiaTa.
Procesul de decontare presupune implicarea instalatorilor, care trebuie validati de catre AFM. Perioada de inscriere pentru instalatori este 25.01 - 01.03.2019, insa pana acum s-au inscris un numar mic de instalatori. Beneficiarii vor putea aplica la subventiile oferite nu direct, ci prin acesti instalatori, in luna martie urmand a fi publicata lista cu instalatorii validati pe site-ul AFM. Departajarea celor inscrisi se va face pe sistemul primul venit, primul servit, de aceea cei care aplica trebuie doar sa se asigure ca sunt eligibili si ca aplica cat mai repede.
"In luna martie-aprilie, speram sa debuteze programul pentru persoanele fizice, dupa adoptarea bugetului AFM si dupa obtinerea fondurilor europene din POR. Persoanele fizice se vor putea inscrie la instalatorii validati, va exista o aplicatie informatica, am incercat sa cream un sistem care sa ne permita sa derulam rapid programul. Documentele vor fi depuse direct la instalatori, ele se vor transmite in timp real prin aplicatie.’’, a declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autoritatii Fondului de Mediu (AFM).
Principala problema pentru care instalatorii spun ca sunt reticenti si ca nu s-au inscris in numar mare este temerea ca nu-si vor recupera banii sau ca si-i vor recupera foarte tarziu si, fiind vorba de sume mari investite, acesta este un risc pentru toate firmele mici si medii.
‘’Ne aflam in stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validare, speram sa avem cat mai multi, ca sa acopere toate regiunile tarii. Ne asumam termenul de 2-3 saptamani, chiar daca nu este scris, deoarece pana la finalul perioadei de validare nu putem avea nicio modificare legislativa in acest sens”, a mai declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autoritatii Fondului de Mediu (AFM).
In acest moment nu exista nicio informatie oficiala referitoare la numarul de prosumatori existenti, estimarile energiaTa arata undeva intre 10 si 20, alte cateva sute fiind in curs de a deveni prosumatori.
“Cert este ca interesul pe care care il constatam este major, prin prezenta dumneavoastra aici, la aceasta conferinta [...] ANRE va incerca sa lucreze la un ghid al prosumatorului sau va sustine realizarea unuia”, a declarat Ion Dumitru, Director - Directia Generala Eficienta Energetica, Surse Regenerabile, Cogenerare si Energie Termica, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
In cel de-al doilea panel, reprezentantii a 3 companii din energie pe zona de distributie au explicat care este procesul si care este pozitia companiilor cu privire la prosumatori.
“Viziunea Enel este consumatorul parte activa a ecosistemului energetic, de aceea speram ca procedurile vor evolua spre o versiune cat mai simpla. As privi etapa in care suntem ca pe o prima iteratie, ce trebuie imbunatatita de toti cei implicati.”, a declarat Andrei Covatariu, responsabil reglementari energy management si Enel X.
“Consider ca urmatorul an va fi incurajator pentru prosumatori, insa cea mai mare presiune va fi pe umerii operatorilor de retea, datorita volumului mare de cereri pe care le anticipam. Cu toate acestea, ne declaram pregatiti pentru valul de solicitari ce va urma”, a declarat Aurora Raducanu, departamentul de extindere a retelei, Distributie Oltenia.
“Suntem pregatiti pentru prosumatori, pentru care am pus pe site detaliile despre procedura de eliberare a ATR-ului”, a declarat Ligia Costin, director de dezvoltare retea de distributie, Electrica.
Un alt punct de discutie ridicat de cei prezenti a fost legat de necesitatea si implicatiile Autorizatiei de Construire. Unul din punctele mentionate a fost posibilitatea ca, la nivel local, primarul sa se opuna sau sa amane foarte mult obtinerea autorizatiilor, din diverse motive.
"Am incercat, in discutiile noastre cu Ministerul Dezvoltarii, sa evitam autorizatia de construire. Asa cum exista o derogare pentru panourile solare care produc energie termica, am incercat sa introducem acelasi lucru si pentru cele fotovoltaice, insa nu am reusit. Pe de alta parte, din discutii a rezultat ca necesitatea de a avea o autorizatie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie sa evalueze tehnic impactul asupra imobilului, si apoi se va putea da o derogare", a sustinut reprezentanul AFM.
La Conferinta Prosumatorilor o mare parte dintre intrebari si-au gasit raspuns. Cu toate acestea, sunt inca subiecte nerezolvate si neclare, procese care pot fi imbunatatite, costuri care pot fi reduse, acestea urmand a fi dezbatute intr-o intalnire viitoare a Comunitatii energiaTa.
‘’Timp de trei ani am lucrat pentru a face prosumatorii o realitate in Romania, iar astazi acest lucru este posibil. In perioada urmatoare ne propunem sa lansam Ghidul Prosumatorului, dar si sa contribuim la simplificarea procesului de autorizare si la reducerea TVA-ului pentru produsele si serviciile din zona energiei pentru prosumatori. Pe termen mediu speram sa ajungem la 100.000 de prosumatori in Romania, iar pe termen lung, pana in 2050, Romania sa functioneze 100% cu energie din surse regenerabile’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator al proiectului energiaTa si presedinte al Future Energy Leaders Romania.