Compania UPRUC a intrat intr-o noua etapa prin cooptarea unui CEO nou in echipa. Astfel, prezenta lui Cristian Caruceriu, CEO al UPRUC-CTR, un manager cu experienta de peste 15 ani in companii multinationale din domeniul automotive, a contribuit la cresterea productiei in ciuda provocarilor cu disponibilitatea materiei prime, problemele macro globale din piata metalelor si lipsa personalului specializat din domeniul productiei la nivelul intregii economii romanesti.
“Prin implicarea managementului de top si a specialistilor din echipa am reusit sa crestem productia in ciuda provocarilor din piata muncii care s-au generalizat la nivelul marilor producatori din Romania. Meseriile deficitare sunt in continuare cele de prelucratori prin aschiere, sudori si presatori si ma bucur ca prin initierea proiectului Scoala UPRUC-CTR dezvoltam o cultura a muncii in jurul acestor meserii”, a declarat Horia Alexander Enciu, presedintele Consiliului de Administratie al UPRUC-CTR SA.
Compania UPRUC-CTR are doua divizii de productie: fitinguri de sudura si vase sub presiune din otel carbon, aliat si inoxidabil.
Finalul anului 2022 a adus mai multe comenzi. Investitii noi in domeniul energiei in 2023
“Anticipez ca in anul 2023 vom vedea noi investitii mari in domeniile in care se folosesc fitinguri din otel: rafinarii, industria petrochimica, termocentrale, statii de comprimare gaze. Optimismul nostru vine dupa ce in 2021 mai multe investitii au fost in asteptare, clientii finali au urmarit cum cresc preturile si au asteptat o calmare a pietei. Apoi a inceput invazia din Ucraina si piata a fost axata pe principiul cumpara repede, ca nu se stie! Finalul de 2022 a adus, totusi, mai multe comenzi care nu au fost induse de niciun fel de teama”, spune Horia Alexander Enciu.
UPRUC-CTR SA are ca piata principala de export Germania si compania estimeaza ca cererea pentru fitinguri si vase sub presiune va creste in 2023 in actualul context international geopolitic si datorita investitiilor din energie.
Anul 2021 a fost unul complex pentru compania din Fagaras, judetul Brasov, din cauza cresterii costurilor energetice. Astfel, au fost inregistrate o serie de cresteri de pret la gaze naturale si energie electrica in perioada iunie 2021 - decembrie 2021. “Pretul gazelor a crescut de trei ori, iar al energiei electrice de patru ori. Ciclul de fabricatie se inchide, de obicei, in 4-8 saptamani si, prin urmare, companiile din productie si-au asumat in acelasi timp costuri mai mari cu energia si cu materia prima”.
Anul 2022 a fost marcat de invazia rusa in Ucraina si acest lucru a dat peste cap multe piete internationale, inclusiv piata globala a metalelor. Astfel, volumul productiei noastre a evoluat foarte bine in primul semestru al anului trecut, dar incepand cu luna iunie s-a observat o scadere a comenzilor, tendinta care s-a resimtit in productie incepand cu luna august. “Apoi, pana in decembrie am fost cu productia sub buget, dar plusul din primele 7 luni a fost suficient pentru un rezultat bun la nivelul intregului an 2022. Divizia de vase sub presiune a avut un aport considerabil la evolutia buna de anul trecut si confirma progresul asteptat de investitiile din ultimii doi ani. Cum intrarile de comenzi au fost la un nivel foarte bun in lunile noiembrie si decembrie, avem convingerea ca inceputul de an 2023 va fi bun”, adauga Horia Alexander Enciu, presedintele CA UPRUC-CTR.
Provocari noi pe pietele internationale si nevoia profesionalizarii din domeniul productiei
Provocarile principale din 2022 au tinut de disponibilitatea materiei prime si livrarea acesteia la timp. Materia prima pentru fitinguri este teava fara sudura, iar pentru vasele sub presiune materia prima este reprezentata de teava, tabla si flanse, deci produse metalurgice. Teava din otel este cumparata de la producatori si furnizori locali si aici UPRUC-CTR s-a confruntat cu diverse distorsiuni cauzate de reactii conduse de emotie.
De asemenea, o provocare constanta este disponibilitatea personalului calificat, si in acest context compania a initiat in 2022 proiectul “Scoala UPRUC-CTR”, prin intermediul caruia specialistii predau si consolideaza cunoasterea specifica pentru dezvoltarea unor meserii precum prelucratori prin aschiere, sudori si presatori.
Certificarile detinute in prezent de UPRUC-CTR si calitatea produselor permit companiei din Fagaras sa livreze pentru industrii cu cerinte ridicate de siguranta si specializare. Particularitatea companiei UPRUC-CTR este ca livreaza 80% din productia de fitinguri in UE catre clienti care sunt depozitari sau comercianti. Fitingurile produse la Fagaras ajung in instalatii din domeniul extragerii, transportului si prelucrarii petrolului si gazelor, centralelor electrice si petrochimiei la nivel global.
Divizia de vase sub presiune a UPRUC-CTR livreaza 50% in Romania si 50% in alte tari din UE, catre companii care integreaza componentele livrate de noi in ansamblul lor, dar si catre constructori romani de conducte si instalatii. De asemenea, aceste produse intra in componenta instalatiilor din petrol si gaz, chimie, energie.
Compania UPRUC-CTR a inceput in anul 2022 demersurile pentru autorizarea ca furnizor pentru centrale atomo-electrice, intrucat exista un interes major pentru investitii in zona aceasta, atat in Europa de Vest, cat si la nivel local.