In practica, in cadrul contractelor avand ca obiect prestarea serviciilor de dirigentie de santier, supervizare sau de asistenta tehnica din partea proiectantului, se constata utilizarea unor mecanisme de plata ce conditioneaza plata de progresul lucrarilor.
Avand in vedere ca tot mai multe Autoritati Contractante folosesc in cadrul conditiilor contractuale modalitati de plata ce conditioneaza plata serviciilor de progresul contractelor de lucrari, iar aceasta practica are aparenta de a fi excesiva sau chiar abuziva fata de contractori, a fost considerata necesara elaborarea unei indrumari privind modalitatea de plata a serviciilor de dirigentie de santier sau de asistenta tehnica din partea proiectantului.
Avand in vedere natura diferita a serviciilor de dirigentie de santier/supervizare, comparativ cu serviciile de asistenta tehnica din partea proiectantului, practicile de elaborare a mecanismelor de plata din cadrul celor doua tipuri de contracte au fost analizate separat.
In practica se constata ca mecanismele de plata utilizate in cazul contractelor pentru servicii de dirigentie si supervizare de santier se pot structura in 3 categorii principale:
- plata in transe lunare esalonate in mod egal pe durata contractului;
- plata procentuala in functie de procentul de progres al lucrarilor;
- plata bazata pe rate unitare (om/zi) si rapoarte privind activitatea realizata.
In cazul contractelor privind serviciile de dirigentie de santier pentru lucrari de complexitate redusa, s-a constatat existenta unei practici comune de conditionare a platii serviciilor prestate de procentul de progres al lucrarilor.
In cazul contractelor privind serviciile de supervizare pentru lucrari de complexitate mare, conditiile de plata au la baza mecanisme de plata mai sofisticate, care includ aprobarea rapoartelor de activitate ale Supervizorului, evaluarea si plata serviciilor real executate de acesta, neconditionat sau conditionat partial de progresul lucrarilor de executie.
In practica s-au identificat 4 tipuri de mecanisme de plata utilizate pentru activitatea de asistenta tehnica din partea proiectantului pe perioada executiei lucrarilor si pe perioada de garantie a acestora:
- mecanisme de plata cu plata integrala (suma forfetara) la finalul activitatii;
- mecanisme de plata bazate pe rapoartele de activitate/livrabile;
- mecanisme de plata ce conditioneaza plata serviciilor de asistenta tehnica de procentul de progres al lucrarilor;
- mecanisme de plata bazate pe utilizarea de onorarii zilnice ale expertilor implicati in activitatea de asistenta tehnica din partea proiectantului.
In cazul contractelor privind proiectarea si serviciile de asistenta tehnica din partea proiectantului pentru lucrari de complexitate redusa/medie, s-a constatat existenta unei practici de plata a serviciilor aferente activitatii de asistenta tehnica la finalul activitatii.
In cazul contractelor privind proiectarea si serviciile de asistenta tehnica din partea proiectantului pentru lucrari de complexitate mare, conditiile de plata au la baza Pagina 2 din 6 mecanisme de plata mai sofisticate, care includ aprobarea rapoartelor de activitate ale proiectantului, evaluarea si plata serviciilor real executate de acesta, neconditionat sau conditionat partial de progresul lucrarilor de executie. Pentru informatii suplimentare, click aici!