Transilvania Constructii (TRC), dezvoltatorul din vestul tarii care are ca obiectiv sa devina un competitor important pe piata nationala a parcurilor logistice, are un buget de investitii de peste 20 de milioane de euro in perioada 2019-2020 pentru dezvoltarea proiectelor din portofoliu. Fondurile vor fi alocate, astfel, catre constructia depozitului D39 din parcul logistic TRC Park Transilvania, dezvoltarea celui de-al doilea corp al ansamblului de cladiri de birouri Novis Plaza si constructia parcului logistic TRC Park Bacau. Cu o experienta de aproape 70 de ani pe piata locala de constructii ca antreprenor, TRC si-a inceput activitatea de dezvoltator in anul 2003, prin dezvoltarea parcului logistic TRC Park Transilvania, iar in 2010 a dezvoltat si primul sau proiect rezidential - Dorobantilor Residence. In prezent, compania detine un portofoliu de 150.000 mp construiti de cladiri comerciale.
Interviu cu Andrei Timofte (31 de ani), directorul general al Transilvania Constructii si manager cu o experienta de 10 ani pe piata imobiliara si de constructii.
- Ce proiecte aveti in derulare in acest moment?
- Printre proiectele companiei Transilvania Constructii SA se afla dezvoltarea depozitului D39 din parcul logistic TRC Park Transilvania, cu termen de finalizare stabilit in trimestrul al treilea al acestui an. De asemenea, lucram la extinderea parcului logistic TRC Park Cluj, aflat in faza de autorizare si care ne dorim sa ajunga la o suprafata totala de 300.000 mp pe termen lung, de la 30.000 mp inchiriabili cat are in prezent. Tot in aceasta perioada lucram si la dezvoltarea celui de-al doilea corp al ansamblului de cladiri de birouri Novis Plaza (Corpul B), cu termen de finalizare estimat in luna iulie 2019. Pana in 2020 avem in plan si constructia celei de-a treia cladiri a acestui complex, intregul ansamblu urmand a avea, la finalizare, o suprafata totala de 14.000 mp. Nu in ultimul rand, am inceput constructia parcului logistic TRC Park Bacau, ce va deveni operational in august 2019. Acesta va fi construit in doua etape principale, a cate 10.000 mp fiecare.
- Cum a evoluat activitatea companiei in ultimii ani si ce estimari aveti pentru perioada 2019-2020?
- Am incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 39,36 milioane de lei si un profit net de 5,88 milioane de lei. Pentru 2019, estimarile indica o usoara scadere a rulajului, pana la 35,88 milioane de lei, in contextul majorarii profitului net pana la 9,66 milioane de lei. Din anul 2015 am implementat strategia de dezvoltare aprobata in acel moment de conducerea companiei, in urma careia cifra de afaceri s-a dublat, de la 20 de milioane de lei in 2015 la aproape 40 de milioane de lei in 2018. De asemenea, profitul net s-a majorat de la 2,5 milioane de lei la acea data, pana la 5,8 milioane de lei anul trecut, iar activele societatii au crescut de la 158 milioane de lei la 230 milioane lei, in acelasi interval. In perioada 2019-2020 ne vom continua strategia de dezvoltare si vom implementa proiectele de investitii in valoare totala de circa 22 milioane de euro.
- Care credeti ca vor fi motoarele pietei imobiliare si de constructii? Dar provocarile?
- Orasele mari, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti, continua sa reprezinte cei mai importanti poli de dezvoltare datorita capacitatii acestora de a atrage oameni si companii. Majoritatea proiectelor imobiliare credem ca vor fi concentrate in aceste orase, dar, probabil la un nivel mai scazut de investitii fata de ultimii doi ani, ca urmare a cresterii costurilor de finantare atat pentru dezvoltatori, cat si pentru persoanele fizice, precum si din cauza climatului politic negativ. In continuare, cred ca ne vom confrunta cu probleme generate de lipsa fortei de munca, dificultati in gasirea specialistilor si, in general, cresterea costului investitional, din cauza incertitudinii generate de situatia economica actuala.