RO EN
Coșul este gol

Tendinta de scadere pe piata constructiilor

Pe piata constructiilor din Romania este previzionata o tendinta generala de scadere pana in luna noiembrie 2009, situatie generata de efectele recesiunii economice internationale, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, potrivit estimarilor din luna septembrie 2009, aceasta tendinta va fi inregistrata atat ca volum de productie (sold conjunctural -23%) cat si la nivelul stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -26%). Managerii societatilor de constructii care au raspuns cercetarii statistice a INS prognozeaza, de asemenea, reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -28%) si o relativa stabilizare a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural -3%). Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii pietei.

Cu 20% mai putine autorizatii eliberate in primele opt luni din 2009
In luna august 2009 s-au eliberat 4.652 de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, in crestere cu 3% comparativ cu luna anterioara. Conform datelor INS, 64% din autorizatiile eliberate in perioada mentionata sunt pentru zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta. Referitor la distributia in profil regional, in intervalul analizat este evidentiata o tendinta de crestere a numarului de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante majorari s-au inregistrat in: Nord-Est (+136 de autorizatii), Sud-Muntenia (+52), Sud-Vest Oltenia (+45), Sud-Est (+33) si Vest (+32 de autorizatii), in timp ce in celelalte zone s-au raportat scaderi usoare ale numarului de documente eliberate. Comparativ cu luna august 2008, in perioada corespunzatoare a acestui an s-au eliberat cu 1.405 mai putine autorizatii, tendinta reflectata in toate regiunile: Bucuresti-Ilfov (-344 de autorizatii), Nord-Vest (-257), Nord-Est (-243), Sud-Muntenia (-194 de autorizatii) etc. In primele opt luni ale acestui an s-au eliberat, in total, 33.034 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul contextului dificil de pe piata financiara care a afectat sectorul constructiilor in special in primul trimestru al anului.

Investitiile straine directe de peste 3 miliarde euro
Investitiile straine directe (ISD) atrase de Romania in primele sapte luni ale acestui an au totalizat 3,097 miliarde euro, reflectand o scadere semnificativa a acestora comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, ISD au avut un pronuntat impact macroeconomic, finantand integral deficitul de cont curent. Conform datelor BNR, creditele intra-grup au reprezentat, in intervalul ianuarie-iulie, 48,6%, participatiile la capital 41,2%, iar profitul reinvestit 10,2%. Prognoza Agentiei Romane pentru Investitii Straine pentru anul 2009 privind ISD ce vor fi atrase in economie este de 4,5-5 miliarde euro, iar datele pentru primele sapte luni par a confirma aceste previziuni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter