RO EN
Coșul este gol

Decaderea domeniului constructiilor, in fapte si cifre

Decretat, pana anul trecut, de aproape toti specialistii, drept "locomotiva" economiei romanesti, domeniul constructiilor - incluzand aici si sectorul imobiliar - a devenit "a cincea roata la caruta". Industria de profil sufera si se zbate amarnic in neputinta. Creditele bancare, investitiile de orice natura si valuta romanilor care muncesc in strainatate s-au imputinat progresiv, lasand in urma "o foame de bani" pronuntata pe aproape toate santierele tarii. Criza financiara ne-a aratat ca sectorul constructiilor nu era decat imaginea de prim-plan a cresterii economice. Era suficient sa arunci o privire in jurul tau pentru a observa unul, doua sau chiar mai multe santiere. Se construia din plin! Acum, cand zgomotul masinilor, al uneltelor si al muncitorilor de pe schele abia se mai percepe, criza financiara se distinge cel mai bine pe santierele parasite.

Toti cei trei indicatori care evidentiau cel mai bine fondurile pe care romanii le aveau la dispozitie pentru consum si/sau investitii s-au situat la niveluri minime istorice. Datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei arata ca volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a cincea luna la rand in iulie 2009, cu 0,1% fata de luna precedenta, la 47 miliarde euro, ritmul anual de crestere coborand la 10,8%. Chiar daca cifrele lunare nu impresioneaza, pentru a intelege dimensiunea dezastrului trebuie sa stim ca rata anuala de crestere a creditelor bancare s-a diminuat, practic, in primele sapte luni ale acestui an, de peste trei ori, de la 33,7% in decembrie 2008. Nici la investitiile straine directe situatia nu este mai buna, acestea inregistrand o corectie semnificativa in iulie 2009, coborand cu 76,7%, la 203 milioane de euro, la un sfert fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de 872 milioane de euro. Ritmul de scadere s-a accentuat, dupa ce, cu o luna mai devreme, investitiile au consemnat o diminuare la jumatate fata de nivelul din acelasi interval din 2008. O alta imagine sumbra pentru economia romaneasca in general si pentru piata constructiilor in particular reiese si din statistica privind banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate. Astfel, remiterile muncitorilor din afara granitelor au inceput sa scada abrupt inca din primavara lui 2009: -15% in mai, -50% in iunie si -80% in iulie. Conform BNR, transferurile curente - reprezentate in principal de banii trimisi in tara de conationalii nostri, s-au diminuat semnificativ, excedentul lunar ajungand in iulie la doar 120 milioane de euro, fata de 500 milioane de euro in aceeasi luna din 2008. Statistica arata ca aceste valori reprezinta practic o performanta negativa a ultimilor cinci ani.
Asa se face ca, in bransa constructiilor, strategiile de supravietuire au luat locul programelor de dezvoltare. In acest fel, au inceput sa-si faca simtita prezenta, incepand cu finalul anului trecut, tot felul de masuri disperate: reducerea de personal, micsorarea salariilor, inchiderea unor fabrici sau diminuarea capacitatilor de productie, suspendarea, amanarea sau abandonarea unor proiecte / lucrari / investitii, reprofilarea si/sau extinderea activitatii, renuntarea la unele parteneriate si/sau contracte etc. In tot acest peisaj dezolant, «actorii» de pe piata de profil s-au trezit ca trebuie sa interpreteze alte roluri, pentru care multi dintre ei nu erau pregatiti. Impactul crizei financiare asupra constructiilor este unul major, aproape toate sectoarele de activitate fiind afectate prin scaderea drastica a veniturilor si cresterea creantelor catre bugetul de stat, banci si furnizori.
Mai multe informatii pututi citi in editia Octombrie a revistei Agenda Constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter