Compania Nusco Imobiliara isi propune sa dezvolte zone urbane importante, prin proiectarea si construirea unor ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri si parcuri comerciale concepute modern si inspirate de principii de calitate si sustenabilitate a mediului inconjurator. Firma este prezenta si pe piata italiana, unde realizeaza, de asemenea, investitii cu profit in sectorul de retail, cladiri de birouri, complexuri turistice si rezidentiale. Vincenzo Aquino, COO in cadrul grupului Nusco, precizeaza ca firma Nusco Imobiliara, membra a acestuia, a construit pana in prezent pe piata din Romania aproximativ 50.000 mp de cladiri de birouri clasa A si B si spatii de retail.
Interviu cu Vincenzo Aquino (46 de ani), COO in cadrul grupului Nusco si manager cu o experienta profesionala de 10 ani in domeniul dezvoltarii imobiliare.
- Care sunt principalele proiecte dezvoltate pe segmentul rezidential in Romania?
- Suntem prezenti pe piata rezidentiala autohtona cu proiectul Citta’, in cartierul Pantelimon din Capitala, care include 465 de apartamente, un parc si zone verzi, precum si cu proiectul Premio, care este un complex exclusivist de apartamente cu un design unic, situat in centrul Bucurestiului. De asemenea, recent, am demarat lucrarile la ansamblul Nusco City, unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din nordul Capitalei, care va redefini zona Pipera-Aviatiei.
- Oferiti detalii despre noul proiect Nusco City, pe care il dezvoltati.
- Ansamblul Nusco City va fi dezvoltat pe o suprafata de 2,5 ha dintr-un teren cu o arie totala de 23 ha. Acesta va cuprinde peste 600 de apartamente si o zona verde amenajata generoasa, de 5.000 mp, urmand a fi definitivat in doua etape, in urma unei investitii totale de 70 de milioane de euro. Fondurile sunt alocate atat din resurse proprii, cat si din finantare bancara. Pandemia actuala ne-a determinat sa regandim facilitatile proiectului si sa sporim gradul de siguranta si confort al viitorilor locatari, incluzand spatii verzi mari si aerisite, alei largi, terase generoase, precum si suprafete echilibrate si eficiente, toate gandite pentru a consolida o comunitate durabila si responsabila, cu grija pentru membrii sai si pentru regulile de convietuire comune. Proiectul va cuprinde, de asemenea, finisaje de calitate, pe care le realizam in parteneriat cu producatorul Pinum Doors & Windows (membra a grupului) si va veni in intampinarea cererii de locuinte care sa permita prioritar lucrul de acasa, avand in vedere noile tendinte de pe piata muncii, determinate de actuala pandemie. Prin aceasta noua investitie, ne aratam inca o data increderea pe care o avem in piata romaneasca si care ne-a determinat sa realizam unul dintre cele mai echilibrate proiecte din Nordul Bucurestiului. Aceasta ramane, in continuare, una dintre cele mai cautate zone rezidentiale din oras, in conditiile in care aici se gaseste cel mai mare hub de birouri din Capitala si care asigura un mare potential rezidential. De asemenea, zona este usor conectata atat cu interiorul orasului, cat si cu exteriorul si, mai mult decat atat, ca noutate absoluta, autoritatile au in plan crearea unui nou bulevard, care va lega Bd. Pipera cu Bd. Dimitrie Pompeiu, oferind un alt avantaj din punct de vedere al accesibilitatii. Bucurestiul are nevoie de proiecte adaptate la piata locala, iar prin complexul Nusco City, venim in intampinarea cererii cu un produs tintit si studiat in detaliu.
- Ce evolutie a avut activitatea firmei in 2020 si care sunt planurile de viitor pe termen mediu si lung?
- Anul 2020 a fost unul de mari schimbari, dar, in acelasi timp, este si anul in care am reusit sa lansam Nusco City, cel mai ambitios proiect rezidential al grupului Nusco. De asemenea, suntem in curs de finalizare a complexului Citta’ si ne aflam in plin proces de vanzare a ultimelor apartamente. Obiectivele proprii pe termen mediu si lung presupun trasferul de valoare creat la toti clientii care vor acorda incredere proiectelor noastre si contributia la ridicarea calitatii vietii si a sigurantei lor.
- Cum a afectat actuala pandemie activitatea curenta?
- Odata cu aparitia crizei sanitare, am adoptat toate masurile pentru a ne proteja colegii si colaboratorii si am redus la minimum intalnirile cu firmele partenere si externe. In aceasta perioada, ne-au fost de mare ajutor si instrumentele care permit colaborarea la distanta. In acelasi timp, activitatile de pe santiere nu s-au restrans, si din contra, in anumite cazuri, productivitatea acestora s-a imbunatatit, pentru ca activitatile legate de logistica si de aprovizionare s-au derulat mai usor, datorita traficului stradal scazut. Si un alt efect pozitiv este acela ca ne-am orientat mai mult, acolo unde a fost posibil, spre furnizori locali, cateva canale de aprovizionare din strainatate fiind inchise. Toti avem incredere ca vom depasi cu bine aceasta etapa dificila, chiar daca incertitudinea pentru viitorul apropiat ne impiedica sa traim cu spiritul potrivit viata de zi cu zi.
- Indicati ce schimbari de strategie aveti in vedere pentru adaptarea la noul context.
- O strategie de dezvoltare trebuie sa fie intotdeauna coerenta cu contextul, mai ales in aceasta faza. Si in continuare vom pune in centrul activitatii proprii, nevoile clientilor nostri, actuali si potentiali. Acestia au constatat ca au nevoie de locuinte diferite, cu un alt confort, inspirat de prioritati noi, respectiv mai multa lumina naturala, spatii mai bine gandite, o priveliste mai buna si cu mai multa atentie la peisaj si, in general, la mediul inconjurator. Pentru aceste motive, locuintele nou-proiectate respecta noile standarde care se vor impune pe termen scurt. In acelasi timp, vom raspunde cererilor punctual, de aceea, proiectele noastre sunt dezvoltate in mai multe faze. De asemenea, foarte importanta pentru noi este si componenta verde si de aceea in proiectele noastre punem foarte mult accent pe acest aspect. Fie ca vorbim de spatiile verzi prevazute in proiecte, fie despre materialele pe care le utilizam in constructii, totul are ca scop crearea unor produse prietenoase cu mediul. Piata romaneasca este tot mai matura, iar cumparatorii de locuinte au devenit tot mai sofisticati si mai atenti la investitiile pe care le fac, fara ca pretul sa mai conteze ca prim criteriu de selectie la achizitia unei case sau a unui apartament. In prezent, cumpararea unei locuinte, fiind o investitie pe termen lung, un segment important al clientilor proprii nu a fost conditionat de contextul actual mai putin favorabil, considerand, in continuare, locuinta un element de stabilitate pentru o familie.
- Care au fost principalele lectii insusite odata cu aparitia acestei crize sanitare?
- Ca nu exista o solutie individuala sau personala impotriva acestui virus, ci doar una colectiva. Numai impreuna putem trece si merge mai departe, daca gandim si actionam ca o colectivitate. Totodata, trebuie sa respectam natura, pentru ca orice forma de violenta catre mediul inconjurator se intoarce impotriva noastra. Trebuie sa tinem cont ca suntem „oaspeti” pe aceasta planeta si ca in orice activitate si mai ales in cele antreprenoriale trebuie sa realizam proiecte care sa fie compatibile cu regulile de sustenabilitate.