RO EN
Coșul este gol

STUDIU: Firmele de investitii de capital raman active, in pofida volatilitatii pietei

Firmele de investitii de capital privat vor ramane in continuare active, cautand sa plaseze fonduri acumulate in valoare de peste 1,4 trilioane de dolari, disponibile pentru noi tranzactii. Desi volatilitatea pietei, presiunile inflationiste si cresterea ratelor dobanzii reprezinta o combinatie care face ca mediul investitiilor sa fie mult mai dificil decat in urma cu un an, iar, in multe cazuri, firmele de investitii vor cauta noi strategii si teme de investitii care sa asigure o rezilienta crescuta intr-un macrocontext putin studiat in manualele moderne.
 
Activitatea investitiilor de capital privat s-a diminuat fata de nivelurile record de anul trecut, dar ramane peste media de dinainte de pandemie
Firmele de investitii de capital privat au anuntat tranzactii in valoare de 486 miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2022, reprezentand o scadere de 18% fata de perioada similara a anului trecut si de 9% comparativ cu semestrul al doilea al anului 2021. Trebuie mentionat, totusi, ca 2021 a fost un an record pentru tranzactiile cu capital privat, fiind anuntata o activitate tranzactionala in valoare de 1,2 trilioane de dolari, astfel incat era de asteptat o temperare fata de anul trecut, chiar si inainte de aparitia adversitatilor geopolitice si a presiunilor inflationiste din primul trimestru. De exemplu, intensificarea activitatii M&A a reprezentat un impuls puternic anul trecut, dar aceasta s-a diminuat in ultimele luni.
Numarul de tranzactii semnificative a scazut fata de recordurile de anul trecut. Daca intr-o luna obisnuita a anului 2021 se inregistrau 70 de tranzactii in valoare de cel putin 100 milioane de dolari, media primului semestru al acestui an este de 53 de astfel de tranzactii. Aceasta medie depaseste cu mult nivelul de dinainte de pandemie, cand ar fi putut exista intre 40 si 45 de tranzactii care sa atinga pragul respectiv in fiecare luna.
Printre motivele declinului se numara cresterea discrepantei in materie de asteptari intre vanzatori si cumparatori, un fenomen des intalnit in perioadele de volatilitate crescuta. La acesta se adauga o vizibilitate redusa in prognozele companiilor, care afecteaza capacitatea participantilor la tranzactii de a stabili pretul activelor in mod eficace. Intr-adevar, dovezile empirice arata ca multe firme preconizeaza o recesiune la finalul lui 2022 sau inceputul lui 2023 in cadrul scenariilor de baza pentru investitii.
„Fondurile de investitii de capital privat regionale cauta in mod activ oportunitati de plasare a capitalului de care dispun. Nu preconizam schimbari in apetitul acestora pentru investitii noi, in pofida predictiilor negative vehiculate in prezent in ceea ce priveste perspectivele la nivel macro. Exista mai multe campanii de atragere de fonduri in regiune care s-au incheiat recent, iar fondurile de investitii de capital privat locale vor beneficia de un sprijin suplimentar ca urmare a lansarii recente a fondului de fonduri in valoare de 400 milioane de euro de catre Fondul European de Investitii impreuna cu Guvernul Romaniei. Preconizam ca apetitul investitorilor va creste in continuare. In opinia noastra, factorul care putea afecta o crestere a numarului de tranzactii M&A de pe piata este discrepanta dintre asteptarile ridicate ale vanzatorilor in ceea ce priveste pretul, pe fondul cresterii preturilor de pe pietele publice in ultimii doi ani, si pragurile valorice ale investitorilor, in cadrul carora acestia trebuie sa ia in considerare cresterea ratelor dobanzilor, cresterea inflatiei si randamentele dorite”, declara Iulia Bratu, Partener, Strategie si Tranzactii, EY Romania.
 
Atragerea de fonduri se mentine solida, in pofida intensificarii adversitatilor
La fel ca in cazul tranzactiilor, si atragerea de fonduri a inregistrat un declin in primul semestru al acestui an. Firmele au colectat fonduri in valoare de 257 miliarde de dolari pana la finalul lunii iunie, o reducere de 15% fata de perioada similara a anului anterior. Spre deosebire de anul trecut, cand s-a inregistrat o activitate intensa din partea fondurilor mai mici si pe fondul strategiilor de crestere, in 2022 activitatea a fost dominata de marile fonduri al caror obiect de activitate este achizitionarea de companii. Intr-adevar, ca strategie, 90% din capitalul atras in ultimul trimestru a fost orientat spre achizitia de companii, acesta fiind cel mai mare procentaj inregistrat in mai mult de ultimii cinci ani.
Este demn de remarcat faptul ca tehnologia, sanatatea si imobiliarele raman cele mai active sectoare, reprezentand impreuna aproape jumatate din valoarea tranzactiilor cu capital privat.
Cu toate acestea, este cu totul posibil si poate chiar foarte probabil ca acest sector sa inregistreze o scadere si mai mare atunci cand se va trage linie la finalul anului. In anii recenti, atragerea de fonduri s-a accelerat semnificativ in contextul in care fondurile de investitii au apelat la atrageri de fonduri suplimentare mai rapid decat in trecut. Acest lucru i-a suprasolicitat pe investitori, care au facut eforturi mari pentru a isi mentine alocarile catre toate fondurile de investitii din portofoliul lor.
Declinul pietelor publice (indicele S&P 500 a inregistrat o reducere de peste 20% intre valoarea maxima si cea minima) va exacerba probabil aceasta situatie. Efectul de numitor, care provoaca o depasire a alocarilor investitorilor din cauza faptului ca valoarea portofoliilor publice ale acestora scade mai rapid si mai mult decat valoarea portofoliilor de pe pietele private, nu va face decat sa amplifice aceasta evolutie.
Totusi, impactul efectiv va fi, probabil, unul minim. Investitorii au incorporat o flexibilitate suplimentara in procesele lor pentru a gestiona astfel de dezechilibre, si este putin probabil ca firmele de investitii de capital privat sa se confrunte cu constrangeri semnificative legate de capital in viitorul previzibil.
Vanzarile de active au inregistrat o scadere si mai abrupta decat noile achizitii, diminuandu-se cu 35% la 363 miliarde de dolari in primul semestru al anului. Aceasta scadere a fost cauzata aproape exclusiv de capacitatea limitata a administratorilor de fonduri de a executa vanzari de active pe pietele publice.
Ofertele publice initiale sustinute de fondurile de investitii de capital privat au inregistrat o scadere spectaculoasa de 93% in prima parte a anului, in contextul in care fereastra de oportunitate pentru IPO-uri practic s-a inchis pentru noile emisiuni. Vanzarile catre societatile vehicul investitional (SPAC) s-au diminuat si mai mult. In timp ce anul trecut aproape 20% dintre vanzarile de active s-au realizat prin intermediul unor astfel de tranzactii, conditiile puternic defavorabile de pe piata respectiva au limitat drastic capacitatea firmelor de investitii de capital privat de a vinde catre astfel de vehicule investitionale. Drept consecinta, valoarea vanzarilor de active a scazut cu 94% fata de anul trecut.
 Cu toate acestea, in cazul multor firme, presiunea de a vinde active a fost atenuata de evolutia solida a pietei in intervalul anterior de 18 luni, in care firmele au avut posibilitatea de a ceda active intr-un mediu caracterizat prin preturi mari si o disponibilitate mare spre achizitii din partea cumparatorilor.
 
Perspective si imperative
In cea mai mare parte a ultimului deceniu, firmele de investitii de capital privat au pus tot mai mult accent pe investitiile orientate spre crestere. Cu toate acestea, cresterea ratelor dobanzii ar putea da nastere unei treceri de la strategiile de investitii bazate pe „crestere cu orice pret” la premise de investitii mai degraba orientate spre valoare.
Valoarea tranzactiilor a crescut constant in anii recenti, atingand un nivel maxim de 11,5 x EBITDA anul trecut, multe tranzactii, mai ales in domeniul tehnologiilor, realizandu-se la valori de peste 20 x EBITDA. In cazul in care se inregistreaza o cadere a valorii activelor, firmele pot ramane active in pofida costurilor mai ridicate ale capitalului, iar, in unele cazuri, investitorii in valoare, care au fost trecuti pe tusa de preturile mari, ar putea sa revina pe piata.
In ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere enorma a clasei de active bazate pe datorie privata si, in special in ultimii cativa ani, multe tranzactii care in mod traditional ar fi fost realizate pe piata imprumuturilor sindicalizate au fost directionate in schimb spre creditori privati. Aceasta este o dinamica preconizata a se accelera in lunile urmatoare, in conditiile in care sursele de capital traditionale devin mai dificil de accesat, iar debitorii cauta creditori care dispun de apetitul, capacitatea de subscriere si flexibilitatea necesare pentru asigurarea finantarii.
Ultimul si poate cel mai important aspect este faptul ca piata actuala va pune probabil un accent mai mare pe valoarea adaugata operationala. In contextul in care imprumuturile devin tot mai scumpe si al unui mediu care favorizeaza contractia indicatorilor de performanta a investitiilor, o abordare activa in ceea ce priveste gestionarea lanturilor de aprovizionare, optimizarea preturilor, transformarea digitala, capitalul de lucru si alte astfel de aspecte vor reprezenta principalul vector de rentabilitate.
Asa cum a remarcat recent un vorbitor la conferinta „SuperReturn International” din Berlin, „Toata lumea a exploatat cat a putut de mult riscul de volatilitate a pietei. Acum, ne intoarcem la radacinile crearii de valoare”. Totusi, ecosistemul este mai bine pregatit decat oricand in istoria sa pentru aceasta situatie, pentru ca firmele au realizat investitiile, au construit capacitatile operationale si dispun de resursele potrivite pentru a reactiona.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter