RO EN
Coșul este gol

SQ: Constructiile si comertul se mentin in topul celor mai riscante businessuri

Numarul firmelor cu probleme ar putea atinge, in 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scaderii puternice a consumului, urmare a inflatiei, scumpirii creditarii si accentuarii blocajului financiar. Pentru firmele din Romania, cuvantul de ordine va fi reorganizarea afacerilor, mai ales in sectoarele cele mai sensibile, precum comertul, constructiile, industria prelucratoare si serviciile de transport si depozitare.
Pe fondul efectelor generate de inflatie, razboiul de la granite si a scaderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut in zona de risc, cu 17.592 mai multe decat cu un an in urma.
Cifra business-urilor cu probleme, comunicata de Registrul Comertului (RECOM), vine sa confirme estimarile Sierra Quadrant si avertismentele trase de expertii companiei cu an in urma.
Pe fondul provocarilor din economie, 73.639 de firme au fost radiate in 2022, cu 10% mai multe decat in 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 si-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat in insolventa (+8,22%).
Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc incurajatoare.
Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere si reducerea semnificativa a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanteaza firmele din Romania, vin sa puna o presiune suplimentara celei creata de inflatie.]
Potrivit companiei, cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, in acest an, firmele care activeaza in comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, constructii, industria prelucratoare si transporturi si depozitare.
In aceste sectoare, de altfel, am inregistrat, anul trecut, si cele mai multe probleme.
Pe fondul scaderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comertului au intrat in zona de risc, raportand ori suspendarea activitatii (+14,8%), insolventa sau, mai grav, fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%).]\
Numarul firmelor din comert, cu probleme, a crescut, astfel, cu 3946 fata de anul precedent.
,,Diminuarea puterii de cumparare, pe fondul inflatiei semnificative a generat scaderi de vanzari semnificative, inclusiv pe zonele altadata de succes precum comertul alimentar si zona de fashion. Cresterile de preturi n-au reusit decat intr-o mica parte sa compenseze socul scaderii consumului’’, arata analiza Sierra Quadrant.
In topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se afla sectorul constructiilor, cu 21.085 de firme in dificultate. Numarul companiilor in insolventa in acest sector a crescut cu 22,9%, iar a celor radiate cu 8,8%.
Numarul firmelor de constructii care si-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar a celor care au pus lacatul pe usa, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.
,,Cresterea puternica a preturilor materialelor de constructii alaturi de scumpirea semnificativa a utilitatilor (energie, gaze, carburanti) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finantarii bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, in 2023, numarul firmelor cu probleme din acest sector sa creasca cu 20-30%”, arata analiza.
 
Inflatia, o boala grea pentru economie
Valul de inflatie din 2022 a afectat si va continua sa afecteze puternic industria prelucratoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la RECOM.
In conditiile in care preturile productiei industriale au fost la finalul anului trecut cu 32% mai mari decat in 2021, iar productia si furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, era de asteptat ca numarul firmelor cu probleme financiare sa creasca semnificativ.
Industria prelucratoare a raportat, astfel, 11.325 de firme in insolventa, radiate, cu activitatea suspendata sau dizolvate, cu 1469 mai multe decat in anul precedent.
Mai mult de jumatate dintre business-urile din acest sector, aflate in dificultate, si-au radiat sau dizolvat activitatea, semn ca dificultatile economice le-au pus intr-o situatie imposibil de redresat.
Topul celor mai riscante domenii de business, din prisma datelor de la Registrul Comertului, este completat de un alt sector economic altadata extrem de dinamic – transporturile si depozitarea.
Un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei
Datele statistice RECOM, consultate de expertii de la Sierra Quadrant, arata ca numarul firmelor cu probleme a crescut cu mai mult de 20% in 2022, de la 8014 ( in anul 2021) la 10571 de societati.
,,Transporturile si depozitarea reprezinta un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei, iar datele statistice vin sa creioneze perspectivele unui an 2023 in care cuvantul de ordine va fi impredictibilitatea. O potentiala scumpire a carburantilor, la primavara, pe fondul problemelor logistice generate de embargoul la adresa petrolului rusesc si a scaderii productiei de catre OPEC, ar putea genera multiple probleme intr-un sector si asa extrem de volatil din prisma dinamicii afacerilor si a soliditatii business-urilor’’, afirma analistii de la Sierra Quadrant.
Potrivit estimarilor companiei, nu este exclus ca in 2022, pe ansamblu, sa vedem un record de firme cu probleme, de peste 150.000, in conditiile in care inflatia va continua sa erodeze puternic puterea de cumparare iar dinamica economiei va fi in continuare afectata de provocari ample, precum cele generate de cadrul geopolitic regional, de dinamica cursului valutar, de modificarile fiscale, scaderea apetitului investitional si limitarea accesului la creditare/ nivelul ridicat al dobanzilor.
,,2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele romanesti, un an in care cuvantul de ordine va fi restructurarea business-urilor si adaptarea ofertelor la noua realitate economica.
Inflatia, razboiul resurselor, incertitudinea vor continua sa afecteze economia, cu consecinte directe inclusiv in ceea ce priveste piata muncii si dinamica salariala’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Ce reprezinta restructurarea afacerilor
Ce inseamna, de fapt, restructurarea business-ului? In esenta, vorbim de un plan de aparare in fata dificultatilor din viata unei companii, cu scopul de minimiza pierderile suferite si a repozitiona compania pe o traiectorie sanatoasa din prisma eficientizarii activitatii si a revenirii pe profit.
Procesul vizeaza eficientizarea liniilor de business, prin optimizarea activitatilor cu rezultate negative pe baza unui plan concret de masuri operationale si/sau financiare.
,,Intr-un an in care scaderea puterii de cumparare va continua sa fie in prim-plan, identificarea produselor sau a serviciilor afectate si gasirea unor solutii in cel mai scurt timp va face diferenta intre firmele care vor rezista provocarilor si cele care vor inchide portile.
Vremea business-ului facut dupa ureche, in care romanii cumparau orice si oricat, a trecut. Criza este aici, se simte in vanzari, se simte peste tot in economie’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit companiei, al carui cel mai nou rezultat de notorietate este readucerea pe linia de plutire a ELCEN Bucuresti si scoaterea acesteia din insolventa, diferenta o va face calitatea analizei business-ului, a planului de masuri care trebuie urmat.
,,Firmele romanesti, mai ales cele din sectorul IMM, ar trebui sa isi analizeze foarte atent afacerile, chiar din acest inceput de an, si sa calculeze la rece riscul de business. Sa nu ne imbatam cu apa rece, crezand ca in 2023 economia va creste ca-n basme, ca inflatia va trece ca o raceala de sezon si ca nu vor exista probleme.
E greu de crezut ca din situatia economica in care ne aflam in prezent, atat la nivel local cat si international, vom iesi fara victime colaterale, mai ales in business-urile sensibile, cum sunt cele din comert, constructii, industria prelucratoare si transport’’, afirma Ovidiu Neacsu.
O analiza profesionista a riscului de business include o analiza si modelare financiara, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operationala si financiara, consiliere in obtinerea de finantari, atragere de fonduri pentru achizitii si fuziuni, consiliere in incheiere tranzactiilor, management de portofolii, etc.
,,Un pas esential, din aceasta perspectiva, ar trebui sa fie o analiza foarte clara a potentialului activelor si pasivelor companiei, insotita de o radiografie concreta a paletei de clienti si a potentialului pietei, in contextul provocarilor din 2023’’, arata analiza.
Potrivit celei de-a IX-a editii a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului romanesc, 63% dintre cei chestionati (manageri, oameni de afaceri si angajati cu functii de raspundere in companii) au asteptari destul de pesimiste privind evolutia economiei in 2023.
Numai 11% vad cu optimism anul 2023, in timp ce restul au evitat sa se pronunte, considerand ca exista inca destul de multe necunoscute in privinta perspectivelor economice.
Unii spun ca economia va ingheta in 2023, in timp ce altii afirma ca afacerile vor evolua pe o gheata extrem de subtire, la limita supravietuirii.
Riscul de insolventa va creste pe masura ce consumul, principalul motor al economiei, va continua sa fie afectat de scaderea puterii de cumparare si de limitarea accesului la creditare.
In cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Recent, compania a finalizat cu succes unul dintre cele mai dificile dosare de insolventa din economia romaneasca, cel al Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).
,,Dupa patru ani si doua planuri de reorganizare, Sierra Quadrant a reusit sa transforme o companie de interes strategic falimentara intr-un actor economic solid, care isi poate indeplini rolul important in cadrul sistemului de incalzire a Capitalei fara presiunea suplimentara adusa de starea de insolventa”, a declarat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter