RO EN
Coșul este gol

Ministerul Finantelor adopta sistemul SAF-T pentru combaterea evaziunii cu TVA

Deficitul de incasare a TVA de 36% plaseaza Romania, pentru al 5lea an consecutiv, pe locul fruntas in clasamentul publicat de Comisia Europeana (CE) pe 5 septembrie 2019. Fata de anii 2013 si 2014 cand diferenta dintre suma incasata efectiv la buget si cea care ar fi trebuit colectata era de 38%, respectiv 40% din PIB, in ultimii doi ani analizati de CE, 2016 si 2017, a fost de circa 36%. Astfel, bugetul Romaniei pierde mai mult de o treime din suma pe care ar putea sa o colecteze din TVA.
Romania este secondata de Grecia, cu 33,6% din PIB si Lituania cu 25,3% din PIB. La polul opus se afla Cipru (0,6%), Luxemburg (0,7%) si Suedia (1,5%). In 25 dintre cele 28 de state membre, deficitul de TVA (VAT gap) a scazut in 2017, cele mai mari reduceri inregistrandu-le Malta, Polonia si Cipru.
Polonia, un exemplu de bune practici
“Polonia a reusit sa reduca substantial deficitul de incasare a TVA, conform raportului CE, de la 24% in 2015 la 14% in 2017. Aceasta performanta a fost obtinuta datorita faptului ca, incepand cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fisiere de audit pentru taxe (SAF-T). Prin utilizarea SAF-T, se simplifica mult raportarea de catre operatorii economici si capacitatea de procesare si analiza a informatiilor raportate de catre administratia fiscala. Beneficiile sunt multiple: scade povara de conformare fiscala pentru contribuabili, taxele sunt rambursate mai rapid, administratia detecteaza mai devreme neregulile sau zonele de risc. In consecinta intregul proces de declarare si colectare a taxelor se imbunatateste”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
Romania vrea sa preia modelul
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a obtinut deja aprobare pentru realizarea unui proiect din fonduri europene pentru implementarea SAF-T pentru toti operatorii economici, pana la finalul anului 2020.
“Conform unui studiu al Institutului Economic Polonez, numarul controalelor fiscale a scazut cu peste o cincime intr-un an, ca urmare a implementarii SAF-T. Totodata, a contribuit semnificativ la combaterea fraudei in materie de TVA. In prima jumatate a anului 2018, au fost analizate aproape 2 miliarde de facturi, peste 155 mii dintre ele fiind emise de persoane care au evitat inregistrarea in scopuri de TVA. De asemenea, au fost examinate discrepantele dintre declaratii si raportarile SAF-T, ceea ce a condus la identificarea a peste 20.000 de cazuri de incalcare a legii”, explica Daniel Anghel.
Desi ca pondere deficitul de incasare a TVA in Romania s-a redus de la 35,88% in 2016 la 35,5% in 2017, exprimat in euro a crescut de la 6,13 mld euro in 2016 la 6,4 mld euro in 2017. In acest interval, cota standard de TVA a fost redusa in Romania de la 24% la 20%, in 2016 si la 19% in 2017, insa conformarea in materie de TVA nu s-a ameliorat.
„Experienta altor state, iar Polonia e un exemplu, demonstreaza ca varianta optima pentru imbunatatirea colectarii o reprezinta digitalizarea administratiei fiscale. In schimb, metodele des folosite pana acum de Romania - cum au fost celebrele split TVA si formularul 088 - nu fac decat sa ingreuneze viata operatorilor economici fara sa amelioreze veniturile bugetului. O evolutie similara cu cea din Polonia - o diminuare a gap-ului de TVA cu 10 puncte procentuale - ar insemna circa 10 mld de lei in plus la bugetul Romaniei, adica o treime din deficitul bugetar prognozat pentru acest an”, arata Daniel Anghel.
Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si cele colectate efectiv.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter