Prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei vor fi create si promovate 12 rute culturale si turistice tematice care vor include modernizarea sau reabilitarea a 225 de situri turistice cu impact national sau international. Pregatirea implementarii acestor rute a fost demarata joi, 30 septembrie in cadrul unei intalniri organizata la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene de secretarul de stat Csilla Hegedüs.
La intalnire au mai participat secretarii de stat din Ministerul Culturii, Liviu Bratescu si Andras Istvan Demeter, directorul Directiei Generale de Management a Mecanismului de Redresare si Rezilienta din MIPE, Ramona Moldovan, directorul Unitatii de Management a Proiectului din ministerul Culturii Bogdan Trimbaciu si Irina Iamandescu, director adjunct Institutul National al Patrimoniului.
Discutiile s-au concentrat pe organizarea activitatilor si ceea ce trebuie facut astfel incat investitia din PNRR sa se desfasoare conform calendarului si rezultatele sa aiba impactul asteptat.
Obiectivul acestei investitii este de a spori atractivitatea destinatiilor turistice selectate, prin dezvoltarea rutelor, in zonele rurale defavorizate din Romania si de a crea noi locuri de munca.
Bugetul alocat, in total, investitiei in rute culturale este de 103,5 milioane euro.
Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei traditionale romanesti, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta manastirilor din zona Moldovei, ruta Sfantul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetatilor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii, ruta satelor cu arhitectura traditionala.
Siturile turistice specifice vor fi cel putin 225 si vor fi selectate printr-un mecanism stabilit in componenta aferenta din PNRR, pe baza capacitatii acestora de a atrage turisti internationali si nationali si de a contribui la o transformare socioeconomica durabila, in zonele rurale si defavorizate.