Executivul a adoptat in sedinta de astazi doua ordonante de urgenta prin care se reglementeaza masuri destinate IMM-urilor si autoritatilor publice locale, accesul la finantare si facilitati pentru parcurile de specializare inteligenta si masuri sociale destinate mamelor cu nou nascuti si refugiatilor din Ucraina.
Buget de 500 milioane euro pentru granturi destinate eficientei energetice a intreprinderilor si granturi pentru retehnologizare in valoare de 300 milioane euro
Masurile adoptate astazi raspund situatiei generate de cresterea pretului la materialele de constructii si la utilitati publice si urmaresc reducerea consumurilor energetice si utilizarea surselor regenerabile de energie de catre IMM-uri si intreprinderi mari.
Astfel, prin Programul Operational Infrastructura Mare se aloca un buget de 500 milioane euro pentru finantarea investitiilor in masuri de eficienta energetica pentru intreprinderi mari si IMM-uri.
Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minima de 50.000 euro si valoarea maxima de 500.000 euro, cu exceptia celor acordate in baza schemei de minimis, unde valoarea maxima este de 200.000 euro.
„Prin masurile adoptate astazi, IMM-urile vor putea accesa granturi pentru doua tipuri de investitii: o prima categorie vizeaza reabilitarea termica a cladirilor industriale, pentru a gestiona costurile de functionare si costurile cu activitatea curenta, iar cea de-a doua este destinata producerii de energie verde. Sunt peste 1 800 de potentiali beneficiari ai acestor granturi si ne-am propus ca, cel mai probabil in luna septembrie, sa lansam oficial apelul, astfel incat banii sa poata fi accesati”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Actul normativ stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii si cheltuielile eligibile pentru fiecare tip de investitie.
Sistemele informatice utilizate pentru depunerea documentatiilor sunt IMM Recover (pentru depunerea, evaluarea, selectia si contractarea proiectelor) si MySMIS2014-2020 (pentru incarcarea cererii de finantare si a documentelor suport necesare implementarii tehnice si financiare a proiectului).
Tot astazi, a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care a IMM-urile din industria alimentara si a constructiilor vor putea contracta granturi de investitii necesare retehnologizarii in valoare de 300 milioane euro, din Programul Operational Competitivitate. Valoarea granturilor este cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de euro, iar numarul estimat de beneficiari este de peste 2.000.
Autoritatile locale au acces la finantare europeana pentru investitii in producerea de energie din surse regenerabile
Bugetul alocat acestui tip de investitii este de 500 milioane euro prin Programul Operational Infrastructura Mare.
Granturile aferente masurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autoritatilor publice locale au valoarea minima de 500.000 euro si valoarea maxima de 5.000.000 euro.
Granturile aferente masurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru comercializare se acorda pe beneficiar si proiect, sub forma de ajutor de stat, si au valoarea minima de 5.000.000 euro si valoarea maxima de 15.000.000 euro.
„Primariile vor putea sa acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice in domeniul educatiei, sanatatii, inclusiv alimentarea cu energie termica a populatiei, iluminatul public sau transportul public de calatori. Masurile vizeaza independenta energetica pentru autoritatile publice locale, astfel incat costurile cu utilitatile sa poata fi gestionate eficient”, a explicat ministrul Marcel Bolos.
Actul normativ stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii pentru a accesa finantarea, tipurile de cheltuieli eligibile precum si criteriile de selectie la finantare a proiectelor de investitii in productia de energie verde.
Facilitati fiscale si finantare europeana pentru parcurile de specializare inteligenta
Printr-o ordonanta de urgenta adoptata astazi, se reglementeaza modalitatea de finantare a parcurilor de specializare inteligenta, bazate pe un concept partenerial care sa contribuie la generarea de solutii si produse ale intreprinderilor, cresterea colaborarii cu organizatiile de cercetare si inovare, asigurarea transferului tehnologic si implementarea de tehnologii noi.
Conform actului normativ, parcul de specializare inteligenta este definit ca „amplasament delimitat, in care se desfasoara activitati de inovare, cercetare, dezvoltare experimentala, transfer de cunostinte, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la un produs/serviciu/proces inovator obtinute prin activitati de cercetare dezvoltare inovare specifice domeniilor de specializare inteligenta, productie de serie/serie zero, individuala, precum si alte categorii de activitati specifice domeniilor de specializare inteligenta”. Titlul de parc de specializare inteligenta este atribuit de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, cu respectarea conditiilor prevazute in actul normativ.
Fondatori ai parcurilor inteligente pot fi autoritatile publice locale, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, individual sau in asociere cu institute nationale de cercetare dezvoltare sau alte organizatii publice de cercetare care infiinteaza acest tip de parcuri. Fondatorii parcului pot solicita finantare din fonduri locale, de la bugetul de stat si din fonduri europene pe baza planului de dezvoltare al parcului.
Ordonanta de urgenta prevede acordarea unor facilitati fiscale, pentru constituirea, implementarea si realizarea unui parc de specializare inteligenta, printre care:
- deducerea de 100% a profitului repartizat pe surse de dezvoltare, conform prevederilor legale in vigoare, pentru determinarea profitului impozabil necesar calculului impozitului pe profit datorat de catre cei care realizeaza investitii in cadrul parcului de specializare inteligent;
- deducerea din profitul impozabil a unei cote de 50% din valoarea investitiilor realizate in parcul de specializare inteligenta, pentru societatea-administrator care realizeaza astfel de investitii in constructii sau reabilitari de constructii si in infrastructura necesara parcului si de racordare la reteaua publica privind utilitatile;
- deducerea din profitul impozabil a unei cote de 100% din valoarea investitiilor realizate in parcul de specializare inteligenta, pentru agentii economici care au incheiate contracte de concesionare si/sau contracte de administrare si realizeaza investitii in cladiri si echipamente destinate activitatilor de specializare inteligenta;
- reducerea in limita a 50% din valoare a redeventei datorate de catre agentii care au realizat investitii in parcuri de specializare inteligenta, prin hotarare a consiliului local, judetean sau ale consiliului general al municipiului Bucuresti;
- scutire de la plata impozitului pe cladire si pe teren.
Actul normativ reglementeaza conditiile pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru finantare parcurilor de specializare inteligenta, avand ca beneficiari fondatorii parcului, organizatii de cercetare si intreprinderi parte din contractele subsidiare, sub conditia desemnarii ca lider de parteneriat a unei entitati inregistrate fiscal in Romania, cu sediul in regiunea in care se implementeaza parcul de specializare inteligenta.
12 milioane euro, ajutoare pentru mame si nou-nascuti
Mamele si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor in valoare de 2.000 lei, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate in limita a 12 milioane euro, suma alocata prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonantei de urgenta adoptata astazi:
- mamele carora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
- mamele care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
- mamele cu dizabilitati;
- mamele aflate temporar in situatii critice de viata – victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta sociala intocmita de autoritatile publice cu atributii in domeniul asistentei sociale;
- mame si care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
- mamele minore;
- mamele – cetateni straini sau apatrizi proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi intocmite de autoritatile administratiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenta Sociala, centralizate de catre prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne si, ulterior, Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel national al acestui program.
100 milioane euro, fonduri europene pentru sprijinirea refugiatilor din Ucraina
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va finanta, prin Programul Operational Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de baza si sprijinul persoanelor stramutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina incepand cu data de 24 februarie 2022.
Masura se adreseaza cetatenilor ucraineni, strainilor sau apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat in Romania prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina si Republica Moldova. Sprijinul financiar va fi acordat pe baza de cost unitar (suma fixa), in contextul in care, de la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana la jumatatea lunii mai, aproape 1 milion de cetateni ucraineni au intrat pe teritoriul Romaniei.
Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetatenii straini si apatrizi pentru care se acorda acest sprijin.