RO EN
Coșul este gol

MIPE: Consultare privind noile reguli de accesare granturi de investitii pentru IMM

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu a avut, recent, o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului aferent masurii 4.1.1. „Investitii in activitati productive” prin care microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea obtine fonduri europene reprezentand granturi pentru investitii. Aceasta masura va fi gestionata de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene prin Programul Operational Competitivitate.
Suma care poate fi accesata de catre un aplicant, precum si criteriile de departajare au reprezentat principalele modificari asupra carora s-a convenit, chiar de la aceasta prima intalnire. Astfel, o firma va putea solicita un grant de investitie de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a inregistrat-o in anul 2019, iar departajarea se va face in baza unui sistem de evaluare, pe criterii obiective.
„Le multumesc tuturor partenerilor de dialog si vreau sa ii asigur ca vom prelua cat mai multe observatii din cele pe care le-au transmis, dar ca trebuie sa tinem cont si de reglementarile aprobate de Comisia Europeana. Discutia nu a fost una usoara, dar a fost una onesta si i-am asigurat pe toti participantii ca nu se va repeta esecul Masurii 3. Avem nevoie de investitii si de beneficiari care sa isi asume si sustenabilitatea acestor investitii. Imi doresc sa putem pune in consultare publica cat mai repede ghidul de finantare pentru ca antreprenorul roman, economia noastra are nevoie de investitii, singurele care pot crea locuri noi de munca si creste nivelul de trai din tara noastra. Avem solutii si nu ne permitem sa amanam foarte mult decizia”, a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.
Modalitatea de evaluare a proiectelor
Din discutii s-a conturat modalitatea de evaluare si departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de catre beneficiarii in termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finantare.
Pana la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat si ierarhizate in functie de punctajul obtinut. In a doua etapa, in ordinea punctajului obtinut, dosarele vor fi evaluate in functie de criteriul verde (40% din punctaj) si doar pana la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numarul minim de puncte pe care un proiect trebuie sa il obtina ca sa fie eligibil pentru finantare este de 70.
In cazul in care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi:
1. ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totala a proiectului;
2. numarul locurilor de munca nou create.
3. data si ora depunerii proiectului.
Valoarea minima a unui proiect va fi de 50.000 euro si de maximum 1 milion de euro. In cadrul acestei masuri, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile achizitiile de proprietati sau constructia de cladiri, ci doar amenajarea si modernizarea de spatii. Valoarea totala a prezentei scheme de ajutor de stat va ramane 358 milioane euro.
In cadrul acestei consultari au participat, alaturi de ministrul Dan Vilceanu, doamna Csilla Hegedus, secretar de stat, doamna Svetlana Gombos, director general al Programului Operational Competitivitate, reprezentanti ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), ai Asociatiei Teritoriale pentru Energie si Eficienta Energetica, ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), ai Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala din Romania, ai Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR), ai Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, ai Patronatului Consultantilor pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului si alti reprezentanti ai mediului de afaceri.
De asemenea, in data de 15.09.2021 AM POC a emis o serie de clarificari cu privire la criteriile tehnice de examinare, pentru a determina conditiile in care o activitate economica se califica drept activitate care contribuie in mod substantial la atenuarea schimbarilor climatice si pentru a stabili daca activitatea economica respectiva aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu care se pot consulta aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter