RO EN
Coșul este gol

IG: Dezinvestesc, firmele de infrastructura si producatorii de prefabricate din beton

In precedentele patru articole am analizat evolutia tuturor companiilor active in Romania din perspectiva celor mai importante elemente din contul de profit si pierdere: dinamica veniturilor, profiturilor, impozitelor precum si structura cheltuielilor. In articolele urmatoare imi voi concentra atentia asupra elementelor bilantiere, iar unul din cei mai importanti indicatori este evolutia investitiilor pe termen lung. Acestea reflecta oportunitatile de investitii in mediul de afaceri in prezent, precum si perspectivele viitoare ale efectelor multiplicatoare in economie. Tarile dezvoltate sunt caracterizate de investitii constante in industrie si activitatile de productie, care genereaza valoare adaugata mare ce acopera consumul intern si sprijina cresterea exporturilor. Tarile mai sarace sau in curs de dezvoltare sunt marcate de investitii in sectorul de servicii, distributie si consum, deoarece cresterea economica este bazata pe consum alimentat de importuri.
In acest articol mi-am propus sa analizez evolutia investitiilor companiilor active in Romania, prin evidentierea evolutiilor pe termen scurt (dinamica investitiilor din ultimii doi ani) si a trendurilor pe termen lung (dinamica investitiilor in ultimul deceniu). Pentru a filtra sectoarele reprezentative, au fost aplicate urmatoarele filtre:
- au fost considerate doar sectoarele care au cel putin 100 de companii active si care inregistreaza veniturilor consolidate de cel putin 100.000.000 Lei;
- au fost eliminate sectoarele unde deviatiile extreme (cresteri / scaderi semnificative) au fost cauzate de iesirea / inmatricularea unor companii importante. Pe de o parte, intreruperea activitatii unor companii importante poate cauza scaderea investitiilor inregistrate la nivel sectorial, desi firmele ramase raporteaza investitii in crestere (efectul de supravietuire a fost eliminat). Pe de alta parte, inmatricularea unor companii mari (multinationale) care inregistreaza investitii din primul an poate determina cresterea investitiilor inregistrate la nivel sectorial, desi restul firmelor active rapoarteaza investitii in scadere (efectul de regenerare a fost eliminat).
Analiza trendurilor pe termen lung - intr-un articol anterior am aratat faptul ca, indiferent de nivelul veniturilor, companiile active in Romania inregistreaza o scadere a investitiilor pe termen lung pe parcursul anului 2017. Astfel, ponderea activelor imobilizate in totalul activelor la finalul anului 2017 a scazut la 41% pentru firmele cu venituri sub 1.000.000€, respectiv 44% pentru companiile cu venituri peste 1.000.000€.
Incertitudinea fiscala, instabilitatea politica si contextul impredictibil privind salarizarea muncii au alimentat mult conservatorism in randul companiilor pe parcursul anului 2017, care au preferat sa adopte o strategie de tipul „stai si vezi”. Bugetarea proiectelor de investitii pe termen lung a devenit foarte complicata, iar companiile trebuie sa lucreze cu scenarii multiple intr-un context impredictibil. Astfel, conform cifrelor, valoarea tuturor activelor corporale de care dispun toate companiile active in Romania a scazut de la 769 mld. Lei (anul 2016) la doar 707 mld. Lei (finalul anului 2017), in contextul in care investitiile noi pe termen lung care reflecta innoirea activelor (eng. Capex = capital expenditures) au fost de aproape zece ori mai lente comparativ cu amortizarea (invechirea activelor datorita trecerii timpului). Practic, investitiile noi realizate pe parcursul anului 2017 au fost de doar 8,1 mld. Lei, de aproape zece ori mai putin decat anul anterior, si cel mai scazut nivel inregistrat in ultimul deceniu.
Reticenta companiilor de a investi pe termen lung a determinat o elasticitatea modesta a productiei interne, firmele active in Romania nefiind capabile sa capteze cresterea accelerata a consumului intr-un timp atat de scurt (aproape 10% pe parcursul anului 2017). Astfel, excesul de cerere a determinat cresterea importurilor si adancirea deficitului comercial, alimentand presiuni suplimentare asupra deprecierii monedei nationale.
Daca amortizarea anuala reprezinta intre 8%-10% din valoarea contabila a activelor corporale detinute de companiile active in Romania in ultimul deceniu, nivelul mediu al investiilor pe termen lung inregistrate in acest interval a fost aproape de 10%. Aceasta inseamna ca ritmul de innoire al activelor corporale (utilaje, echipamente) este similar cu cel de invechire, valoarea contabila a acestora crescand doar cu 8% in ultimul deceniu (de la 656 mld. Lei in anul 2008 la 707 mld. Lei in anul 2017). Mai mult, aproape trei sferturi din cresterea valorii contabile a activelor (6% din cresterea de 8%) este alimentata de reevaluari pozitive ale terenurilor si constructiilor detinute de companii.
Deci, putem concluziona ca, dupa efectul amortizarii (invechirea activelor), companiile active in Romania nu au facut decat sa-si conserve nivelul activelor corporale in ultimul deceniu. Desigur, restul economiilor emergemente din Europa nu au stat pe loc, si au devansat Romania din perspectiva competitivitatii, fiind capabile sa preia cresterea consumului din tara noastra! De aceea, cred ca una din cele mai importante probleme ale companiilor active in Romania pentru urmatorul deceniu este competitivitatea foarte scazuta intr-un mediu comercial si financiar din ce in ce mai integrat cu tarile din regiune. Suplimentar, Romania sufera de o tensionare fara precedent a fortei de munca (din cauza emigrarii foarte mari care este cuplata, aparent in mod paradoxal, cu un nivel maxim de crestere economica). Graficul urmator surprinde evolutia in ultimul deceniu a valorii contabile aferente activelor corporale consolidate la nivel sectorial.
Astfel, desi valoarea contabila a activelor corporale a ramas relativ stabila in ultimul deceniu, situatia difera semnificativ in functie de sector:
1. sectoarele care au realizat cele mai mari investitii in ultimul deceniu sunt comertul cu amanuntul (+72%), industria de masini si echipamente (+66%), agricultura (+65%), IT (+59%), activitatile recreative, culturale si sportive (+40%);
2. sectoarele care inregistreaza cele mai mari dezinvestitii in ultimul deceniu sunt industria extractiva (-72%), sanatate si asistenta sociala (-67%), posta si telecomunicatii (-20%), fabricarea produselor textile (-12%), transporturi (-9%).
Analiza evolutiilor pe termen scurt (2017 vs 2016) - urmatoarele doua tabele ilustreaza primele zece sectoare cu cele mai mari cresteri / scaderi ale valorii contabile aferente activelor corporale in anul 2017 comparativ cu anul anterior. Dinamica confirma evolutia pozitiva din sectoarele referitoare la consum, IT, managementul fortei de munca (recrutare, externalizare, transport) si interpretare artistica (spectacole). La capatul celalalt, sectoarele care dezinvestesc cel mai mult sunt industria textilelor (fabricare si comert), lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor, editarea ziarelor si a cartilor, comertul produselor din carne si al carburantilor.
Incercand sa concluzionez evolutia investitiilor companiilor active in Romania pe termen lung (ultimul deceniu) si termen scurt (ultimii doi ani), observ urmatoarele cinci aspecte esentiale:
1. dupa efectul amortizarii (invechirea activelor), companiile active in Romania nu au facut decat sa-si conserve nivelul activelor corporale in ultimul deceniu
2. investitiile noi realizate pe parcursul anului 2017 au fost de doar 8,1 mld. Lei, de aproape zece ori mai putin decat anul anterior, si cel mai scazut nivel inregistrat in ultimul deceniu;
3. dezinvestitiile se observa atat in randul microintreprinderilor, cat si in cazul companiilor mari. Incertitudinea fiscala, instabilitatea politica si contextul impredictibil privind salarizarea muncii au alimentat mult conservatorism in randul companiilor pe parcursul anului 2017, care au preferat sa adopte o strategie de tipul „stai si vezi”. Bugetarea proiectelor de investitii pe termen lung a devenit foarte complicata, iar companiile trebuie sa lucreze cu scenarii multiple intr-un context impredictibil. Cresterea costurilor de finantare cred ca va descuraja si mai mult investitiile companiilor in anul curent;
4. analiza trendurilor pe termen lung si termen scurt reflecta cresterea investitiilor in randul sectoarelor care au inregistrat cea mai mare crestere a veniturilor - consum, IT, agricultura;
5. sectoarele care dezinvestesc cel mai mult sunt constructiile de infrastructura si textile. Problemele generalizate (pe termen lung si pe termen scurt) in sectorul constructiilor de drumuri si autostrazi au impact negativ asupra sectoarelor conexe (fabricarea betonului), din cauza investitiilor publice in infrastructura care sunt la minimul ultimului deceniu ca si procent in PIB. De asemenea, industria textilelor este ingenuncheata pe intreg lantul (productie, distributie, retail), fiind distrusa de majorarea salariului minim pe economie, a cheltuielilor ridicate de transport si costurilor de finantare.
Pentru articolul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter