Comisia Europeana a autorizat, in data de 18 decembrie 2020, modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM Invest. In acest sens, a fost prelungita perioada de valabilitate a schemei pana la data de 30 iunie 2021 si a fost obtinuta o majorare a bugetului de la 4,5 miliarde lei la aproape 7,19 miliarde lei, potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA (FNGCIMM). Totodata, Guvernul a anuntat lansarea Subprogramului Agro IMM Invest, prin care sprijina dezvoltarea micilor afaceri din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, dar si sustinerea IMM din aceste sectoare, afectate de pandemia de coronavirus.
"Agro IMM Invest poate fi accesat pentru acordarea de garantii de stat in vederea accesarii de finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii. Beneficiarii grantului sunt IMM-urile, intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar. Prin grant se acorda si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 100.000 euro pentru cele din sectorul productiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru fiecare intreprindere activa in sectorul alimentar. Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul Agro IMM Invest se suporta din bugetul de stat, prin Ministerul Finantelor Publice", precizeaza un comunicat FNGCIMM.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat care sustine intreg programul IMM Invest, se estimeaza ca vor beneficia de ajutoare de stat peste 58.000 de IMM-uri.
Numarul total al creditelor IMM Invest aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 26.544.
Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si doresc sa se inscrie, FNGCIMM subliniaza ca termenul de inscriere a fost prelungit, aplicatia imminvest.ro urmand a ramane deschisa pana la data de 30 iunie 2021.
De asemenea, institutia mai reitereaza faptul ca, in 24 noiembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat o alta schema de ajutor de stat propusa de Romania, in valoare de 216 milioane de euro (1,04 miliarde lei) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acorda sub forma de garantii de stat pentru finantarile de tip factoring cu regres, prin programul IMM Factor, prin care se garanteaza creditul comercial pe termen scurt si care are scopul de a sustine intreprinderile mici si mijlocii sa acceseze rapid lichiditati atunci cand exista varfuri de plati in activitatile curente.
Instrumentul de factoring va fi pus la dispozitia IMM-urilor de catre finantaorii care se vor inscrie in program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de pana la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii si acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar.