RO EN
Coșul este gol

Florian Neagu: Deficitul de capitalizare in economia Romaniei este la nivel cronic

Modul de finantare a economiei autohtone se caracterizeaza prin niste comportamente la prima vedere paradoxale, Romania avand cel mai scazut grad de intermediere financiara, dar si cel mai inalt ritm de crestere a creditarii, a declarat, marti, Florian Neagu, director adjunct in cadrul Directiei Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Modul de finantare a economiei autohtone se caracterizeaza prin niste comportamente la prima vedere paradoxale. Pe de o parte avem cel mai scazut grad de intermediere financiara din Uniunea Europeana, respectiv ponderea creditului bancar in Produsul Intern Brut este de departe la cel mai redus nivel si asa este in ultimele doua decenii, nu este ceva care a aparut in ultima perioada. Iar a doua evolutie este ca atunci cand ne uitam pe dinamica finantarii acordate firmelor in ultimii doi - trei ani, tot asa, in comparatii europene, avem de departe cel mai inalt ritm de crestere a creditului dat firmelor", a precizat Florian Neagu, la conferinta "Banii Romaniei producatoare - finantarea economiei private", eveniment organizat de cursdeguvernare.ro.
Potrivit sursei citate, capitalurile proprii reprezinta principalul element al pasivului firmelor din Romania, fiind un element esential atunci cand judeci gradul de bancarizare. El sustine ca partea pozitiva din ultimii 5 ani o reprezinta majorarea capitalizarii economiei, iar ponderea capitalurilor proprii in total pasive a crescut de la 30% in 2016 la 37% in 2021. Cu toate acestea, deficitul de capitalizare in economia Romaniei ramane la un nivel cronic, existand peste 200.000 de firme care nu reusesc sa indeplineasca nivelul minim de capitalizare cerut de lege, de 200 de lei. Suma pe care antreprenorii ar trebui sa o aduca pentru a-si capitaliza propriile companii este semnificativa, aproape 136 de miliarde de lei, o suma echivalenta cu fondurile pe care le-am putea atrage pe canalul PNRR.
Directorul adjunct in cadrul Directiei Stabilitate Financiara a BNR a facut referire si la datoriile comerciale, mentionand ca rata restantelor la aceste tipuri de datorii este tripla fata de cea a creditelor neperformante.
In ceea ce priveste tipologia firmelor finantate de banci, datele prezentate de oficialul bancii centrale arata ca peste 70% din portofoliul de credite este acordat companiilor cu capital autohton. Firmele cu capital strain se finanteaza preponderent din exterior.
De asemenea, Florian Neagu a facut referire la rolul programelor guvernamentale implementate pana in prezent pentru a stimula finantarea firmelor. Stocul de asemenea credite a ajuns la aproape 30 de miliarde de lei, iar ca flux, aproape jumatate din creditele date in economie in ultimul an reprezinta imprumuturi date prin asemenea programe.
El a adaugat ca la aceste programe apeleaza firme care presteaza servicii cu un grad de cunoastere mai slab sau firme care genereaza valoarea adaugata mai scazuta.
"Este mesajul pe care l-am dat si noi de la Banca Nationala inca din 2020. Consideram ca programele guvernamentale care sprijina finantarea companiilor sunt bune, dar ar fi bine sa fie mai bine croite, in functie de ce iti propui sa dezvolti. Ar fi fost la fel de bine daca ar fi existat o politica industriala care sa orienteze perspectiva autoritatilor si sa orienteze o viziune de dezvoltare a tarii", a declarat directorul BNR.
Nu in ultimul rand, Florian Neagu a mentionat ca ar fi ideal ca o mai mare parte din finantare sa se duca spre firmele care pot echilibra intr-o oarecare masura deficitul de cont curent. Acesta sustine ca in majoritate covarsitoare finantarile sunt acordate firmelor neimplicate in comertul exterior. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter