Presedintii Consiliilor Judetene Bihor, Ilie Bolojan, Arad, Iustin Cionca, Satu Mare, Pataki Csaba, si Timis (acesta din urma reprezentat de administratorul public Marian Vasile), directorul ADR Vest, Sorin Maxim, directorul ADR Nord-Vest, Marcel Bolos, si reprezentantii biroului Breco Oradea au participat, la Oradea, la o sedinta de lucru pentru stabilirea directiilor de actiune in viitoarele finantari transfrontaliere, in cadrul Programului Interreg Romania-Ungaria.
In prezent, se lucreaza la stabilirea strategiei de finantare care va sta la baza ghidului de finantare. Presedintii Consiliilor Judetene au discutat despre prioritatile axelor propuse de Autoritatea de Management (Europa Verde, Europa Sociala, Cresterea Capacitatii de Guvernanta Administrativa).
In urmatorul ciclu financiar se vor finanta, prin Programul Interreg Romania-Ungaria, in cadrul celor trei axe, domenii cum ar fi: protectia impotriva dezastrelor, proiecte de mediu, promovarea energiei din resurse regenerabile, investitii in infrastructura medicala, digitalizarea asistentei medicale, imbunatatirea mediului de lucru in domeniul medical, ingrijire familiala, dotarea cu echipamente a unitatilor medicale, consolidarea rolului culturii si a turismului durabil, sprijinirea ecoturismului, cresterea capacitatii administrative a institutiilor si autoritatilor publice, dar si a universitatilor si a ONG-urilor, cooperarea transfrontaliera intre institutiile administratiei publice. In total, pentru finantarea proiectelor transfrontaliere ale celor 8 judete este disponibila suma de 140 de milioane de euro.
Presedintii Consiliilor Judetene au stabilit transmiterea catre Ministerul Dezvoltarii a unui set de propuneri care sa aiba in vedere evitarea deficientelor din ciclul actual de finantare (de exemplu, crearea unui mecanism prin care sa se evite intarzierile in implementare, tinand cont ca din cauza birocratiei in anul 2021 nu sunt inca finalizate proiecte incepute in ciclul anterior de finantare). De asemenea, presedintii Consiliilor Judetene au agreat un punct de vedere comun privind conditiile stabilirii beneficiarilor proiectelor strategice si vor propune Ministerului Dezvoltarii o metodologie clara de evaluare, care sa tina cont de realitatile si nevoile locale.