In Monitorul Oficial nr. 370 din 8 mai 2020 a fost publicat Ordinul nr. 66/2020 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind avizarea si autorizarea de securitate la incendiu si protectie civila, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 129/2016 (denumit in continuare „Ordinul”). Acest act normativ va intra in vigoare in data de 7 iunie 2020.
1. Autorizarea partiala din punct de vedere al securitatii la incendiu
Cea mai importanta modificare adusa de Ordin se refera la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu pentru spatiile din cadrul constructiilor neautorizate din punct de vedere al securitatii la incendiu.
Astfel, conform prevederilor Ordinului, se poate obtine o autorizatie de securitate la incendiu pentru un spatiu dintr-o constructie neautorizata, atata timp cat spatiul respectiv se constituie ca un compartiment de incendiu sau este delimitat prin elemente de constructie similare unui compartiment de incendiu.
Conform normativului pentru securitatea la incendiu a constructiilor P 118/1 – 2013, compartimentul de incendiu reprezinta o cladire independenta sau portiune dintr-o cladire ori grup de cladiri comasate in limita ariilor construite normate (Ac), amplasate la distante de siguranta normate fata de constructii invecinate sau delimitate prin elemente de separare rezistente la foc, astfel incat propagarea incendiului in afara compartimentului sa fie impiedicata pe durata de expunere la foc normata.
Autoritatile au motivat aceasta schimbare prin identificarea in practica a anumitor cazuri in care investitiile au fost blocate din lipsa fondurilor fie pentru ca nu toti proprietarii/ chiriasii cladirii neautorizate au contribuit, fie pentru ca proprietarul nu dispunea de fonduri - aceasta a doua situatie a fost constatata mai ales la investitiile din fonduri publice, in principal la unitatile sanitare.
Prin urmare, in conformitate cu prevederile Ordinului, se poate autoriza pe etape de investitii o cladire, in functie de fondurile puse la dispozitia chiriasului/ proprietarului, atata timp cat vor fi respectate prevederile cu privire la constituirea compartimentului de incendiu.
2. Depunerea documentatiilor in forma electronica
Daca in prezent documentatia poate fi depusa in format electronic, insotita de semnatura electronica a factorilor implicati in procesul de avizare/ autorizare, in urma modificarilor aduse de Ordin, documentele vor fi semnate astfel:
a) Cererea de emitere a avizului/ autorizatiei va purta semnatura electronica a investitorului sau a beneficiarului, dupa caz;
b) Documentatia tehnica atasata la cerere va fi semnata de proiectanti si verificatorii tehnici.
Reglementarea abrogata a creat o confuzie in privinta sintagmei de „factori implicati in procesul de avizare/ autorizare”, in sensul in care s-a interpretat ca acesti factori sunt cei mentionati la art. 6 alin.(2) din Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii.
Intrucat obligatia de a obtine avizele si autorizatiile de securitate la incendiu revine investitorului sau beneficiarului, este firesc ca si cererea de emitere a acestor documente sa fie semnata de aceste persoane. De asemenea, documentatia tehnica care insoteste cererea transmisa, fiind intocmita de experti proiectanti si verificatori, este firesc sa fie insusita de acestia.
3. Modificarea termenelor de raspuns de catre autoritati
Ordinul a modificat si termenele de eliberare (i) a avizelor de securitate la incendiu - din 15 zile, in 15 zile lucratoare si (ii) a autorizatiilor de securitate la incendiu – din 30 de zile, in 30 de zile lucratoare.
Mai mult, in situatia in care documentatia este incompleta, autoritatea este obligata sa ceara clarificari intr-un termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii, conform Ordinului, spre deosebire de vechea reglementare care stabilea un termen de 10 zile de la inregistrarea cererii.
Un material de Mihaela Ispas (foto) (senior associate) si Alexandru Sorici (associate)