Investitorii institutionali evalueaza tot mai adesea performantele companiilor incluzand factorii de mediu, sociali si de guvernanta (ESG), se arata in cea de-a cincea editie a studiului EY dedicat Schimbarilor Climatice si Sustenabilitatii (CCaSS), la care au participat 298 de investitori din toata lumea.
Marea majoritate a investitorilor (98%) spun ca evalueaza performanta non-financiara din raportarile companiilor, 72% dintre ei declarand ca aceasta evaluare este metodica si structurata. Este un salt substantial fata de editia precedenta a studiului, realizata in 2018, cand procentul celor care declarau ca folosesc o evaluare structurata a performantelor non-financiare a fost de 32%.
Laura Ciobanu, Manager, Schimbari Climatice si Sustenabilitate, EY Romania, a spus: “Intr-o epoca in care investitorii pun in balanta rezultatele financiare pe termen scurt si obiectivele companiei pe termen lung, este esential ca organizatiile sa acorde mai multa atentie performantei non-financiare. Factorii ESG (environmental, social and governance/ mediu, social si guvernanta) devin din ce in ce mai importanti in gestionarea investitiilor, astfel incat informatiile privind ESG cresc in relevanta in raportari. Tocmai de aceea ne bucuram sa observam faptul ca in ultima perioada mediul de afaceri din Romania a inceput sa ia in considerare aspectele de mediu, sociale si de guvernanta, constientizand ca acestea pot avea un rol major in succesul pe termen lung al organizatiei.”
Faptul ca factorii ESG incep sa joace un rol tot mai important in deciziile investitorilor, responsabilizeaza intr-o masura tot mai mare companiile. Investitorii au declarat ca performanta non-financiara a jucat un rol esential in procesul de luare a deciziilor in ultimele 12 luni (91%), fie in mod frecvent, fie ocazional. Procentul investitorilor care au declarat ca acest lucru se intampla frecvent a sarit la 43%, de la 34% in 2018.
In special schimbarile climatice reprezinta un factor semnificativ in procesul decizional al investitorilor, 73% mentionand ca vor dedica un volum semnificativ de timp si atentie evaluarii implicatiilor riscurilor asociate schimbarilor climatice atunci cand vor lua decizii privind alocarea si selectarea activelor.
Mathew Nelson, lider EY Global Climate Change and Sustainability Services, a declarat: „Se rescriu regulile pietelor de capital, ceea ce are un impact asupra factorilor care influenteaza investitorii, intr-un moment in care acestia directioneaza capital in sprijinul revenirii economice. Observam ca, in loc sa se replieze spre modelele de performanta pe termen scurt, investitorii institutionali se concentreaza asupra crearii de valoare pe termen lung si sunt mai exigenti in ceea ce priveste evaluarea performantei companiilor sub aspectul factorilor ESG”.
Cresterea discrepantelor in privinta performantei ESG
Studiul a identificat, de asemenea, o discrepanta tot mai mare intre atentia sporita acordata de investitori evaluarii performantelor ESG si disponibilitatea si soliditatea datelor non-financiare standardizate si riguroase raportate de companii.
Proportia investitorilor nemultumiti de raportarile privind riscul de mediu a sarit la 34%, de la 20% in 2018. In acelasi timp, procentajul respondentilor care considera necorespunzatoare raportarea companiilor privind riscurile sociale si de guvernanta care le-ar putea afecta modelul de afaceri a crescut la 41% (de la 21% in 2018) si, respectiv, la 42% (de la 16%).
Intrebati despre aspectele problematice legate de utilitatea si eficacitatea actualelor raportari ESG, 46% dintre investitori au identificat drept principala problema discrepanta dintre raportarea ESG si informatiile financiare traditionale. Se adauga lipsa informatiilor in timp real (41%) sau a informatiilor despre cum creeaza compania valoare pe termen lung (41%), precum si absenta raportarilor prospective (37%) si lipsa de atentie pentru aspectele materiale care conteaza cu adevarat (37%).
Mathew Nelson a declarat: „Mentinerea discrepantei intre asteptarile emitentilor si cele ale investitorilor reprezinta o problema semnificativa. Avand in vedere transformarile care au loc, este tot mai important ca investitorii sa aiba incredere in informatiile privind performanta non-financiara. Pentru a evalua in mod eficace raportarile ESG, investitorii au nevoie de date non-financiare standardizate si riguroase, sustinute de structuri, examinari si controale corespunzatoare”.
Investitorii doresc o evaluare independenta a performantei ESG
Studiul EY arata un apetit crescut al investitorilor pentru evaluarea independenta a performantelor ESG, trei sferturi dintre respondenti (75%) adaugand ca ar fi utila confirmarea soliditatii planurilor organizatiei in privinta riscurilor climatice. De asemenea, respondentii considera foarte necesara consolidarea gradului de incredere in raportarile despre investitiile verzi, 82% declarand ca ar fi utila confirmarea independenta a impactului investitiilor ecologice.
Mathew Nelson a mentionat: „Din raportarile despre performantele ESG lipsesc, in general, sistemele si controalele riguroase care caracterizeaza raportarea financiara. Drept urmare, investitorii si companiile nu pot garanta exactitatea si fiabilitatea rapoartelor non-financiare. Stabilirea unor practici de guvernanta eficace si auditul proceselor non-financiare vor ajuta la construirea increderii si transparentei.
In general, aceste concluzii arata ca abordarea amenintarilor stringente de mediu si datorate schimbarilor climatice este mai importanta ca oricand pentru investitori. Desi multe dintre companii se confrunta acum cu criza COVID-19, cele cu functii solide in domeniul sustenabilitatii, care se concentreaza pe succesul lor pe termen lung, vor avea mai multe sanse sa isi revina dupa incheierea crizei si sa ofere valoare pe termen lung”.