RO EN
Coșul este gol

CITR are in portofoliu peste 60 de dosare ale unor firme de constructii

Casa de Insolventa Transilvania (CITR), liderul pietei de insolventa din Romania, are in portofoliu peste 60 de dosare ale unor companii de constructii aflate in incapacitate de plata, majoritatea aflate in stadii de observatie sau reorganizare. Alaturi de societati mari, precum Romstrade sau Alpine, totalul procedurilor privind firme din acest domeniu reprezinta mai mult de 20% din portofoliul curent al CITR. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 6 milioane de euro, pentru 2013 fiind vizata o crestere cu 10%, in conditiile in care piata insolventelor a ramas la un nivel constant fata de 2012.
Interviu cu Andreea Anghelof, Managing Partner al Casei de Insolventa Transilvania.
 
- Prezentati cele mai importante dosare pe care le administrati in sectorul constructiilor.
- In prezent, gestionam insolventele unor companii de dimensiuni mari din domeniu, precum Romstrade, Alpine SA, Arcom, Lufin Construct, Swan Property, Alia Apartments, Edil Engineering, Bellevue Residence, Concefa, Proimsat, Icco Construct, Mao Imobiliare, Cartesian Invest etc. In ceea ce priveste societatea Romstrade, in prezent societatea este in perioada de observatie, iar urmatorul pas consta in solutionarea contestatiilor depuse la tabelul preliminar de creante, care a fost afisat pe 5 martie 2013. Supraveghem in mod constant activitatea companiei si cautam solutiile optime pentru redresare. Alpine SA se afla, de asemenea, in perioada de observatie, in faza definitivarii tabelului de creditori, iar termenul pentru aceasta etapa a fost stabilit pentru luna decembrie 2013. Se incearca salvarea afacerii, pastrarea locurilor de munca si redarea companiei redresate in circuitul economic. Cu ajutorul creditorilor, credem ca avem premisele unei bune reorganizari. Tot in perioada de observatie se afla si proiectele Lufin Construct, Arcom, Swan Property, Edil Engineering, Bellevue Residence, Concefa, Icco Construct, iar companiile Mao Imobiliare, Alia Inmobiliaria si Cartesian Invest sunt in etapa de reorganizare, in diverse stadii, urmand ca in viitorul apropiat sa se finalizeze procedura.
 
- Care este procentul companiilor ce se redreseaza din totalul celor ce intra in insolventa?
- Media nationala a reorganizarilor a crescut in ultimii ani de la 3%-4% in 2010 la aproximativ 6%-8% in prima parte a anului 2013. In pofida acestei rate destul de mici la nivel national, la CITR procentul de reorganizari din portofoliul propriu este de 50%. Incercam mereu sa identificam solutiile potrivite fiecarei proceduri pe care o administram, pentru a reusi salvarea companiilor. Astfel, evitam falimentul si redam companiile insanatosite in circuitul economic, pentru a aduce beneficii pentru toate partile implicate in procedura - debitor, creditori, angajati si stat.
 
- Ce durata medie de solutionare procedurala au dosarele in cazul companiilor de constructii?
- Durata unei proceduri de insolventa nu variaza in functie de obiectul de activitate specific companiilor - si aceasta pentru ca legea insolventei nu prevede astfel de deosebiri. OUG nr. 91/2013 aduce cateva modificari legii insolventei si, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Insolventei prin aceasta ordonanta, termenul de reorganizare s-a scurtat de la trei ani la un an. Raportandu-ne strict la companiile de constructii, putem spune ca judecarea contestatiilor la tabelul de creante poate dura mai mult in unele cazuri, deoarece se administreaza probe care necesita timp de procesare si prelungesc procesul, cum ar fi expertiza in constructii. Un alt motiv pentru care procedurile de insolventa in cazul companiilor de constructii se pot prelungi il constituie faptul ca acestea lucreaza cu institutii ale statului, care depind de bugete, putand achita datoriile in functie de aceste alocari din buget.
 
- Care este principalul obiectiv urmarit in timpul unei reorganizari?
- In momentul in care o companie intra in insolventa, principalul nostru obiectiv este sa oprim pierderile operationale si sa stabilizam societatea debitoare. Principiul dupa care functioneaza o societate aflata in imposibilitate de plati este "business as usual", firma continuandu-si activitatea operationala ca si pana atunci. Aceasta inseamna continuarea proiectelor incepute, onorarea comenzilor si chiar accesarea unor proiecte noi. Insolventa pentru companiile de constructii nu trebuie sa insemne lichidare, ci dimpotriva, redimensionarea activitatii, in raport cu realitatea actuala si identificarea unei solutii care sa echilibreze activul cu pasivul firmei.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter