Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat marti, 28 martie a.c., Forumul Economic Romania-Polonia, eveniment desfasurat in marja sedintei comune a guvernelor celor doua state. Forumul economic a beneficiat de prezenta prim-ministrului Guvernului Romaniei, dl. Nicolae-Ionel Ciuca si a prim-ministrului Guvernului Poloniei, dl. Mateusz Morawiecki. De asemenea, la sesiunile B2B care au urmat deschiderii oficiale au participat peste 40 de companii romanesti si poloneze, din diferite sectoare de activitate, precum: aparare, IT&C, agricultura, energie si transporturi, solutii smart city si mobilitate urbana.
„Pentru inceput, as dori sa subliniez faptul ca primul acord international pe care l-am semnat in calitate de presedinte al CCIR a fost cel cu Camera de Comert a Poloniei. Profit de aceasta ocazie sa le multumesc celor doi prim-ministri, celor mai inalti demnitari ai Romaniei si Poloniei pentru ca oficiaza, practic, acest forum de afaceri. Oamenii de afaceri, in general, au nevoie de stabilitate, de incredere reciproca si speram ca intalnirile B2B dintre reprezentantii companiilor romanesti si cele poloneze care vor urma sa fie extrem de benefice pentru ambele parti. Schimburile comerciale cu Polonia, inregistrate anul trecut, au fost in valoare de 10,94 miliarde de euro, cu o crestere semnificativa fata de anul precedent. In acelasi timp, noi intotdeauna am facut distinctie intre schimburile de marfuri si produse si schimburile de servicii, iar aici putem spune ca am inregistrat schimburi de servicii de 835 de milioane de euro, in 2022. Din pacate, pentru Romania, noi am exportat doar 3,5 miliarde de euro si am importat 7,44 de miliarde de euro. Deci, Romania are mult de lucrat pentru a echilibra balanta comerciala”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
„Ma bucur foarte mult ca am posibilitatea sa particip, impreuna cu omologul meu din Polonia, la acest forum economic in aceeasi zi in care gazduim intalnirea comuna si sedinta comuna de guvern. Este un eveniment care vine sa marcheze relatiile foarte bune atat in plan politic, cat si in plan economic dintre Romania si Polonia. Domnul presedinte Daraban facea referire la un eveniment care s-a intamplat cu opt ani in urma. Eu trebuie sa mentionez ca Romania si Polonia au un Parteneriat Strategic semnat in anul 2009, deci exista o consistenta foarte solida pe baze fundamentate de la cel mai inalt nivel pana la nivelul relatiilor economice, pentru ca, impreuna, sa gasim solutii de colaborare si de intarire a relatiilor dintre tarile noastre. Intr-adevar, anul trecut a fost un an benefic pentru comunitatea de afaceri din Romania si Polonia. Discutam de aceasta cifra de aproape 11 miliarde de euro, asa cum a prezentat-o domnul presedinte Daraban. Este o crestere cu aproximativ 20% fata de anul 2021. Din pacate, deficitul de balanta comerciala este in defavoarea Romaniei si aici sunt convins ca intervine rolul si nivelul de ambitie al oamenilor de afaceri din Romania, astfel incat impreuna sa identificam acele solutii prin care sa echilibram aceasta balanta comerciala”, a declarat prim-ministrul Romaniei, dl. Nicolae-Ionel Ciuca.
„Rolul regiunii central si est-europene a crescut, in contextul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei. Vedem ca, odata cu agresiunea ruseasca in Ucraina, creste rolul acestei regiuni, in care noi traim, in care cream valori economice si sociale, de aceea cred, in mod aprofundat, ca in acest triunghi intre Ucraina, Romania si Polonia se va putea in curand – speram sa fie cat mai curand, dupa victoria Ucrainei si atingerea pacii – sa construim niste planuri strategice semnificative, care vor fi foarte ambitioase din punct de vedere economic, investitional si de afaceri, dar si ambitioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperarii militare si din punctul de vedere al crearii unei noi comunitati economice de peste 100 de milioane de persoane in regiunea Europei Centrale”, a declarat prim-ministrul Poloniei, dl. Mateusz Morawiecki.
„Forumurile economie organizate in marja unor vizite oficiale sunt cel mai bun exemplu de buna practica deoarece confera evenimentului respectiv un plus de valoare si de siguranta. Romania si Polonia au dezvoltat, de-a lungul timpului, relatii foarte bune in plan economic dar si social. Acum, se poate spune ca ambele economii se confrunta cu acelasi provocari, si anume: criza generata de razboiul din Ucraina si inflatia inregistrata la nivel european, elemente ce au un puternic impact asupra intregului continent. Evenimentul de astazi devine, astfel, foarte important mai ales in incercarea noastra de a gasi cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestor probleme. Suntem prezenti aici cu peste 30 de companii poloneze, private si de stat, care activeaza in diferite domenii, precum cel bancar, cel al transporturilor, domeniul mediului si industria alimentara. Acestea sunt domenii cheie pentru economiile ambelor tari si sunt convins ca in cadrul acestui forum putem dezvolta proiecte comune care sa genereze o crestere economica solida”, a declarat presedintele Camerei de Comert din Polonia, dl.Andrzej Arendarski.