RO EN
Coșul este gol

ANAP permite actualizarea cheltuielilor indirecte in contractele de achizitii publice

Actualizarea cheltuielilor indirecte in contractele de achizitii publice va fi permisa. Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) a lansat in consultare publica o noua instructiune legata de modificarea contractului de achizitie publica, ce abroga Instructiunile 2/2018, 1/2019 si 3/2017.
Astfel, in situatia in care, pe parcursul derularii unui contract, apare necesitatea unei modificari a acestuia, autoritatea/ entitatea contractanta va stabili, inainte de aprobarea si formalizarea efectuarii fiecarei modificari, daca aceasta reprezinta o modificare permisa a contractului fara a fi necesara organizarea unei noi proceduri sau o modificare substantiala care conduce la organizarea unei noi proceduri de atribuire.
Modificarea/ modificarile permise ale contractului fara organizarea unei noi proceduri de atribuire pot fi realizate cu conditia ca valoarea cumulata a acestora sa nu conduca la eludarea aplicarii acelor prevederi ale legii care instituie obligatii ale autoritatii/ entitatii contractante in raport cu anumite praguri valorice, fara a fi luata in calcul ajustarii pretului contractului prin actualizare.
Pentru fiecare modificare a clauzelor contractului se efectueaza, de regula prin grija responsabilului de contract, o analiza cu privire la necesitatea si justificarea modificarii, care se formalizeaza intr-un document justificativ la nivelul careia se demonstreaza incadrarea in circumstantele specifice prevazute de art. 221-222 din Legea nr. 98/2016 si respectiv ale art. 235-243 din Legea nr. 99/2016, si care se supune aprobarii de catre reprezentatul legal al autoritatii/ entitatii contractante.
"Scopul acestei instructiuni este asigurarea unui cadru transparent‚ previzibil si unitar atat pentru participarea operatorilor economici interesati la proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica/ sectoriale, cat si pentru asigurarea aplicarii de catre autoritatile/ entitatile contractante pe parcursul executarii contractelor a unui tratament unitar pentru aceleasi situatii de fapt, precum si pentru evitarea unor interpretari care contravin principiilor din materia achizitiilor publice/ sectoriale", precizeaza reprezentantii ANAP.
Noua instructiune se afla in dezbatere publica pana pe 24 august 2020 si poate fi consultata aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter