RO EN
Coșul este gol

ANAF: Pe nivelul de impozitare actual nu pot fi depasite 36% incasari fiscale in PIB

Romania nu ar putea sa depaseasca 35% - 36% incasari fiscale in PIB, in conditiile actualului nivel de impozitare, daca nu ar mai fi evaziune fiscala, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Lucian Ovidiu Heius, in cadrul unei conferinte de presa.
"Pe analizele mele, dar repet, sunt ale mele, au un anumit grad de incertitudine, nevand la momentul respectiv acces la foarte multe date, dar in perioada urmatoare o sa cer colegilor sa facem o analiza corecta si cu care sa iesim in public, deci, pe calculele mele, astazi, pe nivelul de impozitare din Romania, daca nu am mai avea evaziune fiscala nu putem sa depasim 35% - 36% incasari fiscale in PIB", a spus Heius, citat de Agerpres.
El a afirmat ca nu este normal sa fie realizate comparatii intre state care au diferite cote de impozitare, dar si alte traditii culturale.
Presedintele ANAF a precizat ca in 2021 incasarile fiscale in PIB au fost de 26,1%. Tinta pentru anul 2022 este o crestere cu 0,5%, astfel incat sa ajungem la 26,6% - 26,7%.
"Eu imi doresc ca aceasta tinta sa fie depasita, sa fie cat mai mare. Iar pentru ce putem face acolo, in primul rand trebuie sa marim baza de impunere. Cum pot sa maresc baza de impunere? Luptand impotriva evaziunii fiscale, scotand la suprafata cat mai multa masa impozabila, care astazi circula prin alte metode, luptand impotriva contrabandei si contrafacerii, care tot la fel, se intampla prin alte mijloace si nu aduc bani la buget si digitalizand activitatea ANAF-ului, care sa fie cat mai rapida, informatia sa curga cat mai repede si sa observam unde contribuabilul creeaza o problema. Nu sunt adeptul neaparat al majorarilor de taxe. Nu, mai ales ca noi trecem, nu noi, toata Europa, prin niste crize succesive incredibile de care trebuie sa tinem cont", a sustinut seful ANAF.

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei in primele patru luni
Lucian Ovidiu Heius a mai declarat ca arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei in primele patru luni din acest an, mentionand ca va trimite inspectorii la firme pentru a afla ce se intampla.
"Am observat un fenomen in primele patru luni, arieratele curente, deci diferenta dintre ceea ce s-a declarat si s-a achitat este undeva la 12 miliarde de lei. Deci este o crestere a stocului de arierate curente unde acolo se poate actiona foarte rapid. Sa recuperam, dar in acelasi timp sa vedem ce s-a intamplat. Este un fenomen care se intampla in economia romaneasca din moment ce o firma declara dar nu poate sa achite integral. Nu stiu, sa va dau un exemplu. Gradul de conformare voluntara la declarare il avem undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plata este doar de 87,6% si de aici apare aceasta diferenta intre ceea ce omul declara, isi asuma ca trebuie sa plateasca, dar nu reuseste sa achite. 12 miliarde in patru luni este o suma care mie imi ridica niste semne de intrebare si acolo trebuie sa facem niste verificari atente sa indreptam sa vedem ce se intampla", a declarat Lucian Ovidiu Heius.
El a spus ca acest lucru se poate face discutand cu agentii economici si in acest sens va trimite inspectorii de la colectare pentru a discuta la firmele respective.
"Parca ne-am saturat toti sa vedem Antifrauda alergand dupa un comerciant care vinde si el doi covrigi si un suc intr-un chiosc la coltul strazii", a precizat seful ANAF, care a mentionat, in context, ca acest lucru nu mai trebuie sa se intample.
"Pentru mine este foarte greu, ca presedinte al ANAF, sa conving un contribuabil ca pe langa obligatia legala de a-si achita impozitele si taxele, achitarea acestora este si un act de responsabilitate civica. Daca avem venituri mai mari reusim ca educatia sa fie mai moderna in Romania pentru copii nostri, reusim sa avem un sistem de sanatate mai performant si, de asemenea, de ce nu, infrastructura, ca toti ne plangem ca drumurile nu sunt bune, nu avem apa nu avem canal. Toate acestea se pot realiza daca avem venituri mai mari, iar aceste venituri nu se pot aduna decat prin plata corecta a impozitelor si taxelor. Si aici am o mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Eu cred ca impreuna putem sa crestem conformarea voluntara la plata constientizand si chiar educand contribuabilul de importanta achitarii la timp a impozitelor si taxelor. Stiu ca acest lucru este greu si de multe ori discut si eu cu agenti economici care vin si imi spun "domnule, noi tot platim, platim, dar parca de multe ori, banii pe care ii dam la stat se duc in alta parte, nu acolo unde sunt folositi de catre stat". Inteleg si acest lucru ca de multe ori nevoile noastre individuale sunt mai importante, dar statul in ansamblul lui nu poate sa functioneze decat prin plata impozitelor si taxelor. Si aici va fi o munca importanta a ANAF, la cresterea gradului de conformare voluntara atat la declarare cat si la plata", a afirmat Lucian Ovidiu Heius.
 
Gradul de colectare a crescut in 2022
Presedintele ANAF a mai mentionat ca, in primele trei luni ale anului, institutia a reusit sa aduca un plus de 57,3 milioane de lei, facand un plan de 100,1%, iar ponderea veniturilor nete colectate in PIB este de 5,8%.
"Ca presedintele al ANAF stiu ca Fiscul nu poate sa fie iubit, dar cred ca ANAF poate sa devina respectabil. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovada inspectorii fiscali, respectat de cetateni pentru ca vom asigura resursele necesare functionarii statului si in acelasi timp angajatii ANAF trebuie sa-si recastige propriu respect si sa fie mandri ca fac parte din aceasta institutie. Acesta este crezul meu si asta vreau sa las la finalul mandatului meu: un ANAF respectabil", a spus Lucian Ovidiu Heius.
Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, ANAF isi propune sa continue seria de rezultate bune obtinute in primele doua luni al anului, cand s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 12,049 miliarde de fata de perioada corespondenta din anul 2021. Astfel, la finele primului trimestru, se inregistreaza un plus de 13,445 miliarde de lei.
Totodata, in conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale, respectiv Legea nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022 si Legea nr. 318 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022, precum si cu repartizarea lunara a programului anual de incasari, programul de incasari venituri bugetare alocat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (inclusiv programul aferent activitatii vamale) pentru primele trei luni ale anului 2022 a fost de 82,605 miliarde de lei, fiind colectata suma de 82,662 miliarde de lei, ceea ce inseamna un grad de realizare de 100,1% a programului, respectiv un plus de 57,3 milioane de lei.
In ceea ce priveste ponderea in PIB a veniturilor brute colectate de ANAF in primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,5%, respectiv cu 0,4 p.p. peste cea din 2021, cand s-a inregistrat 6,1%, iar a veniturilor nete colectate de ANAF in primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,3%, respectiv cu 0,5 p.p. peste cea din 2021, cand s-a inregistrat 5,8%.

 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter