Contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, incepand de astazi, cererile pentru accesarea esalonarii la plata simplificate.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1104 din data de 19 noiembrie 2020, a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 3896/2020 prin care a fost aprobata procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central, in forma simplificata.
Modelul cererii de esalonare la plata este prevazut in Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si poate fi descarcat pe pagina de internet a A.N.A.F., accesand pentru notificare – link-ul acesta.
Contribuabilii persoane fizice si juridice pot accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.
Pentru a accesa esalonarea la plata simplificata nu este necesar sa se constituie garantii, ci trebuie doar indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa se depuna o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, se poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
b) sa nu se inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta, nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. In cazul in care, la data starii de urgenta se inregistreaza astfel de obligatii fiscale restante, acestea trebuie stinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
c) sa nu fie in procedura falimentului;
d) sa nu fie in dizolvare;
e) sa fie depuse toate declaratiile fiscale pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
f) sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.
Pe perioada esalonarii la plata se pot depune doua cereri de modificare a esalonarii la plata – in situatia in care se doreste includerea in esalonare a obligatiilor care constituie conditie de plata, precum si doua cereri de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata – in cazul in care a fost pierduta valabilitatea esalonarii la plata, ca urmare a neindeplinirii conditiilor.
Cererea de esalonare la plata se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere nu se anexeaza alte documente, in afara propunerii de grafic de esalonare si nici nu este necesara constituirea de garantii.
De asemenea, reamintim tuturor contribuabililor de facilitatile fiscale pe care le pot accesa pentru conformarea la plata obligatiilor fiscale, detaliate in anexa la comunicatul de presa:
- Esalonarea la plata conform Codului de procedura fiscala
- Anularea obligatiilor de plata accesorii
- Restructurarea obligatiilor bugetare