RO EN
Coșul este gol

AMCHAM solicita revenirea la un proces de reglementare transparent si constructiv

AmCham Romania transmite un semnal de alarma cu privire la degradarea accelerata a calitatii politicilor publice, reglementarii si guvernantei in Romania.
Ne confruntam cu modificari concomitente, prin ordonante de urgenta a legislatiei in multiple sectoare strategice pentru economie, intr-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenta si evaluarea impactului economic si societal al masurilor adoptate.
O astfel de abordare a transformat Programul National de Reforma intr-un document desuet in stabilirea prioritatilor de reforma la nivel national iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondiala care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor in cadrul functiei centrale a guvernului este dat uitarii. In timp ce mediul de afaceri solicita abrogarea Ordonantei 114/2018, Guvernul anunta noi proiecte legislative cu implicatii pe scara larga in economie, adancind nesiguranta si riscul ca Romania sa fie vulnerabila intr-un context economic global, regional si national caracterizat de tensiuni si un ciclu economic ajuns la maturitate.
Intre masurile anuntate amintim Proiectul de OUG initiat de ANPC care impune amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, transferul inexplicabil de atributii de la ANAF la CNSP (Comisia Nationala de Strategie si Prognoza) sau presiuni asupra unor institutii independente precum Consiliul Concurentei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigatiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Nationala a Romaniei.
In aceeasi nota se incadreaza si denaturarea ritmului normal de pregatire, consultare publica si aprobare de catre Parlament a Proiectului Bugetului de Stat pentru 2019. Aceasta abordare decuplata de practica obisnuita precum si de calendarul de prevazut de Legea Finantelor Publice pentru adoptarea bugetului de stat ne priveaza de oportunitatea de a avea o dezbatere publica de calitate cu privire la cel mai important instrument de politica publica privind alocarea resurselor pentru anul in curs precum si de o reflectie de calitate cu privire la modul de alocare a resurselor publice in cadrul Parlamentului.
Cascada de ordonante de urgenta din care lipseste urgenta, care devieaza de la normele legale, de la abordarea Europeana privind mai buna reglementare, de la cea privind impactul noilor reglementari asupra IMM sau cea privind Studiul de Impact al noilor reglementari (Regulatory Impact Assessment) este uneori agresiva, induce o lipsa de predictibilitate la nivelul economiei in ansamblul sau, decredibilizeaza procesul de reglementare, pune sub semnul intrebarii motivele din spatele acestor masuri adoptate in ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizati, si indeparteaza Romania de angajamentele asumate in cadrul structurii europene. Ironic, toate aceste evolutii tocmai in perioada in care Romania beneficiaza de cea mai sporita atentie din partea statelor membre si institutiilor europene, cea in care detinem Presedintia rotativa a Consiliului UE.
AmCham Romania atrage atentia asupra pretului mare pe care Romania il plateste in termeni de imagine de tara si credibilitate in randul investitorilor, construite in timp, cu eforturi sustinute si foarte greu de redobandit odata pierdute. Intre timp, romanii care aleg sa ramana inca in tara au inceput sa deconteze nota de plata pentru OUG 114/2018 si companiile renunta la planurile de investitii si extindere in favoarea altor piete.
Solicitam revenirea la un proces de reglementare transparent si constructiv, care sa urmareasca obiective de dezvoltare pe termen lung si nu interese partizane de moment.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter