RO EN
Coșul este gol

Romanii din generatiile Millennials si Z se asteapta la inrautatirea situatiei economice

Evolutia economiei si situatia sociala si politica ii preocupa pe romanii din generatiile Millennials si Z, care se asteapta la inrautatirea conditiilor economice (59% dintre Millennials si 49% dintre cei din Generatia Z) si a contextului sociopolitic (55%, respectiv 45%) in acest an, procente in crestere cu cel putin zece puncte comparativ cu anul trecut, conform studiului Deloitte Global Millennial and Gen Z Survey 2022, realizat in 46 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania. Aceste perspective ii determina sa fie mai prudenti in privinta locului de munca, astfel ca ponderea celor care vor sa ramana in aceeasi companie mai mult de cinci ani a crescut in ultimul an de la 32% la 41% in cazul Millennials, si de la 21% la 42% in randurile Generatiei Z, in timp ce numarul celor care vor sa plece mai devreme de doi ani a scazut de la 44% la 28%, respectiv de la 39% la 29%.
La nivel global, tinerii sunt mai optimisti decat cei din Romania. Proportia celor din Generatia Z care se asteapta la o inrautatire a situatiei economice s-a redus de la 41% la 37% la nivel global, iar in cazul Millennials, de la 43% la 37%. In privinta deteriorarii contextului sociopolitic, perceptia este stabila, media globala inregistrand o usoara scadere, de la 40% la 39% (Gen Z) si de la 41% la 39% (Millennials).
 
Principalul motiv de ingrijorare pentru tinerii romani
Principalul motiv de ingrijorare pentru tinerii romani este reprezentat de costul tot mai ridicat al vietii de zi cu zi (51% dintre Millennials si 32% dintre cei din Generatia Z). Cu toate acestea, tinerii romani spun ca isi pot sustine fara dificultate cheltuielile lunare (63% dintre Millennials si 57% din Generatia Z), in timp ce media globala este mai redusa (55%, respectiv 47%). Reprezentantii Generatiei Z din Romania sunt optimisti si cu privire la pensionare, 55% fiind increzatori ca vor avea un venit confortabil in acel moment, in timp ce doar 46% dintre Millennials au aceasta convingere. La nivel global, media este de doar 41% in ambele cazuri.
Pe de alta parte, proportia romanilor care sunt stresati in cea mai mare parte a timpului s-a redus fata de anul trecut cu zece puncte procentuale in cazul Millennials, la 34%, si cu trei puncte procentuale, la 48%, pentru Generatia Z.
Motivele care stau la baza alegerii angajatorului difera de la o generatie la alta. Pentru Millennials, cel mai mult conteaza echilibrul dintre activitatea profesionala si viata personala (44%) si oportunitatile de dezvoltare (37%), iar cei din Generatia Z sunt mai interesati de salariu si alte beneficii financiare (31%) si de flexibilitatea programului de lucru (28%).
 
Millennials lucreaza preponderent la birou
In prezent, romanii Millennials lucreaza preponderent la birou (66%), in timp ce 24% activeaza in sistem hibrid si doar 6% la distanta, iar 47% dintre cei din Generatia Z isi desfasoara activitatea in sistem hibrid, 29% la birou si 22% la distanta. Pentru viitor, Millennials ar prefera sa munceasca mai mult in sistem hibrid (62%) si doar 22% de la birou, iar cei din Generatia Z - 67% hibrid si 12% la birou.
„Rezultatele raportului de anul acesta arata ca tinerii isi reevalueaza prioritatile, ca urmare a provocarilor intampinate in ultimii ani, devin mai stabili in privinta locului de munca, dar si mai preocupati sa isi optimizeze activitatea, astfel incat sa obtina venituri mai mari, echilibru intre viata profesionala si cea personala si oportunitati de promovare. In aceste conditii, angajatorii trebuie sa analizeze cu mare atentie toate aspectele care tin de flexibilizarea programului de munca, de la locul de desfasurare a activitatii, la programul de lucru, interactiunea cu colegii etc., pentru a gasi modelul optim de lucru pentru organizatie. Pe de alta parte, ar fi un exercitiu interesant de corelat rezultatele acestui studiu cu fenomenul «great resignation», care se manifesta tot mai intens in Europa, dar si in Romania. Ce reiese cu claritate insa e faptul ca angajatorii, in functie de domeniul in care activeaza si de categoria profesionala a angajatilor, ar trebui sa accelereze eforturile de actualizare si armonizare a politicilor de personal (recrutare, retentie, motivare etc.), dar mai ales de schimbare a culturii organizationale astfel incat sa ofere angajatilor confortul ca apartin unei organizatii in care au perspective de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Raluca Bontas, Partner Global Employer Services, Deloitte Romania.
 
Schimbarile, o preocupare pentru tinerii romani
Schimbarile climatice reprezinta, de asemenea, o preocupare pentru tinerii romani, astfel ca acestia fac eforturi pentru a proteja mediul (88% dintre Millennials si 92% din cei din Generatia Z). Insa foarte putini sunt de parere ca marile companii iau masuri pentru a combate schimbarile climatice (12%, respectiv 22%), iar in cazul guvernelor, proportia este si mai redusa (9%, respectiv 7%).
„De cativa ani remarcam ca si tinerii din Romania, in special cei din Generatia Z, sunt tot mai motivati sa contribuie la schimbari atat in interiorul companiei in care activeaza, cat si in comunitate, cu accent pe protectia mediului. Din acest motiv, observam deja ca atat angajatorii, cat si autoritatile publice actioneaza din ce in ce mai intens pe agenda de sustenabilitate”, a subliniat Raluca Bontas.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter