Ministrul Finantelor, Florin Citu, a prezentat primul proiect de rectificare bugetara din acest an, ajustare necesara mai devreme in contextul cresterii cheltuielilor Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) si ale Ministerului Sanatatii. Proiectul de rectificare bugetara se bazeaza pe o estimare de contractie a economiei Romaniei de 1,9% si pe un deficit de 6,7% din PIB, in 2020.
"Pachetul care vine in sustinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB (somaj tehnic, garantii prin IMM Invest, concedii medicale, sprijin pentru profesiile liberale, facilitati fiscale pentru companii etc.), ceea ce inseama ca si deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim pornesc de la o contractie economica de 1,9% si un deflator PIB de 4,1% din PIB, ceea ce inseamna o crestere generalizata a preturilor in economie", a declarat Florin Citu.
Potrivit datelor prezentate, PIB nominal va fi de 1.008 miliarde lei, fata de 1.012 miliarde lei cat era estimarea initiala. "In aceste conditii, deficitul bugetului general consolidat creste de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce inseamna un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Astfel, deficitul bugetului general consolidat se majoreaza pe cash cu suma de 31,9 miliarde lei", a precizat ministrul Finantelor.
Venituri
Estimarile pentru 2020 indica o reducere cu 23,2 miliarde lei a incasarilor din economia interna. Guvernul mizeaza, insa, pe un sprijin financiar de 3,8 miliarde lei inclus in venituri, de unde rezulta o scadere de 19,4 miliarde lei a veniturilor.
Potrivit ministrului Finantelor, reducerea este refcletata in scaderea veniturilor din impozitul pe profit (-2,2 miliarde lei), din impozitul pe venit (-1,5 miliarde lei), din TVA (aproape 5,6 miliarde lei), din accize (-2,6 miliarde lei) si din contributiile de asigurari sociale (-8,3 miliarde lei).
Cheltuieli
La capitolul cheltuieli, datele arata o crestere de 12,3 miliarde lei fata de estimarile initiale. "La cheltuieli de personal avem plus de 576 milioane de lei, aici este inclusa plata stimulentului de risc in cuantum de 2.500 lei brut pe luna pentru medici si personalul medical implicat in tratamentul persoanelor infectate cu Covid-19. Cresc cheltuielile cu asistenta sociala cu 6,9 miliarde lei. Este vorba despre somaj tehnic, concedii medicale. Se majoreaza cheltuielile la fondul de rezerva cu 3 miliarde lei. Pana la urmatoarea rectificare, in cazul in care avem nevoie de resurse suplimentare, pentru somaj tehnic, pentru sanatate, pentru autoritatile locale, putem sa luam acesti bani din fondul de rezerva, sa nu mai face o noua rectificare", a aratat Florin Citu.
Cele doua ministere care vor beneficia de fonduri suplimentare in urma rectificarii bugetare sunt MMSP, unde se adauga 8,1 miliarde lei, si Ministerul Sanatatii, la care se adauga aproximativ 3,8 miliarde lei. "Sunt cele doua ministere care primesc cei mai multi bani, pentru a trece peste criza din sanatate si pentru a mentine capacitatea de productie din economie functionala", a spus ministrul Finantelor.
Investitii
Florin Citu a mai spus ca nu se taie niciun ban de la investitii si a dat asigurari ca nu vor fi majorate taxe sau impozite in acest an.
"Sunt bani de investitii, in rectificare nu a fost taiat niciun ban de la niciun minister. Dimpotriva, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltarii pentru plata proiectelor derulate prin PNDL, cu un miliard de lei. Singura modalitate pentru a ne reveni sunt investitiile, deci nu se umbla la investitii. Noi avem puterea sa avem o revenire rapida anul viitor, care in cel mai rau caz sa anuleze scaderea de anul acesta, in cel mai bun caz sa iesim pe plus dupa acesti doi ani. Depinde doar de noi sa luam masurile corecte, sa le implementam cat mai rapid", a spus ministrul.
Al doilea pachet de masuri economice
Florin Citu a mai spus ca Guvernul lucreaza deja la al doilea pachet de sprijin pentru economie, care va fi lansat imediat dupa incheierea starii de urgenta, pentru a sustine revenirea economiei si a recupera cat mai rapid pierderile generate de criza de coronavirus.