RO EN
Coșul este gol

Radu Craciun, AAFB: Romania se afla sub spectrul unor oportunitati importante

Repozitionarea afacerilor globale se realizeaza pe coordonate de prietenii geostrategice, iar Romania este in tabara potrivita pentru a beneficia de aceste repozitionari geostrategice, aceasta fiind una dintre oportunitatile importante pe care le are tara noastra, a afirmat luni Radu Craciun, analist economic, membru fondator al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari, la un eveniment de specialitate.
"Romania se afla sub spectrul a trei oportunitati foarte importante si ar trebui sa ne dam o silinta foarte mare ca sa aruncam aceasta tara in criza, in pofida acestor oportunitati", a mentionat Radu Craciun, la FIAR 2023.
El a facut referire la "repozitionarea afacerilor globale pe coordonate de prietenii geostrategice", mentionand ca Romania este in "tabara care trebuie pentru a beneficia de aceste repozitionari strategice".
"Vedem deja investitii straine care pleaca din tari mai putin prietenoase si care se indreapta catre Romania. Chiar daca e vorba de investitii straine directe, cred ca nu trebuie sa subestimam efectul de angrenare pe care aceste investitii straine le vor avea si in ce priveste mediul de afaceri romanesc", a adaugat Radu Craciun.
Potrivit acestuia, a doua mare oportunitate este PNRR-ul.
"Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea sa vina in Romania, sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si nu numai, sa aiba un efect de angrenare in economia romaneasca. A treia oportunitate despre care de-abia acum incepe sa se vorbeasca - si care pe plan local a fost din pacate ignorat multa vreme - este procesul de reconstructie a Ucrainei", a adaugat Radu Craciun.
El a mentionat ca Ucraina va avea nevoie de cel putin 400 de miliarde de dolari, procesul de reconstructie - si logic ar fi ca tarile care sunt cele mai apropiate de de Ucraina sa fie parte a acestui proces.
"Deci, astea sunt cele trei astre care se pot alinia foarte frumos pentru Romania. Din punctul meu de vedere, riscurile pentru Romania nu sunt externe, ele sunt mai degraba interne. Care sunt amenintarile interne? In primul rand, pe termen scurt este dezechilibrul bugetar, dezechilibru bugetar care necesita o serie de masuri pe care am spus-o si o mai spun, guvernele Romaniei n-au fost niciodata in stare sa le ia singure", a mai spus Craciun.
Potrivit acestuia, toate ajustarile bugetare majore ale Romaniei in istorie s-au facut cu Fondul Monetar International.
"De fiecare data cand bugetul Romaniei a luat-o pe aratura, deficitul de cont curent a ajuns la valori foarte mari, toate ajustarile s-au facut in urma unor programe FMI. De data asta ar trebui ca Guvernul sa o faca sigur. Marele semn de intrebare este daca va reusi sa faca acest lucru singur pentru ca ceea ce vedem in momentul de fata este ca aceasta alocare neoptima a resurselor bugetare are nu doar consecinte economice, ci si consecinte sociale extrem de de puternice - si am vazut tensiunile care sunt in strada si a celor care sunt dezavantajati de alocarea resurselor, dar si a celor care sunt avantajati de alocarea resurselor - si nu pot sa piarda privilegiile pe care le au", a adaugat Radu Craciun.
In opinia sa, pe termen scurt, provocarile sunt gestiunea bugetului public si tensiunile sociale.
Radu Craciun considera ca Romania poate fi aruncata intr-o criza in pofida oportunitatilor mentionate, daca tensiunile sociale ar exploda.
"Romania poate fi aruncata intr-o criza in pofida acelor oportunitati de care spuneam in momentul in care tensiunile sociale ar exploda si n-ar mai putea fi administrate. Pe termen mediu, problema Romaniei nu va fi cererea. Toate cele trei elemente pe care le-am mentionat mai devreme vor crea cerere pentru produsele si serviciile companiilor romanesti. Problema Romaniei este in ce masura va avea resursele financiare, capitalul si resursele umane pentru a face fata acestei cereri care va exista. Adica, degeaba vrem sa fim parte a reconstructiei Ucrainei, daca firmele romanesti nu vor avea capital sau nu vor avea oameni cu care sa participe la un astfel de proces, de exemplu", a mai spus analistul economic.
Referindu-se la capital, el a precizat ca "exista o problema majora si in mediul public si in mediul privat".
"Pe de o parte, vedem companiile de stat cum sunt practic mulse de toate profiturile pentru alocarea de dividende, deci inseamna ca profitul nu este reinvestit decat intr-o foarte mica masura. De asemenea, vedem in sectorul privat foarte multe firme care sunt decapitalizate si care au un capital foarte mic, motiv pentru care n-au acces la credite bancare si la finantare de orice de orice fel", a precizat Radu Craciun. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter