Bugetul Primariei municipiului Bucuresti (PMB) pentru anul 2016 a fost aprobat recent, cu foarte mici diferente fata de proiectul publicat de autoritate in prima parte a lunii februarie a.c. Conform documentului, municipalitatea estimeaza venituri totale de 4,14 miliarde lei in acest an. Din totalul veniturilor, aproximativ 3 miliarde lei reprezinta bugetul total de cheltuieli si investitii ale directiilor aflate in subordinea PMB, in timp ce aproape 1,1 miliarde lei reprezinta bugetul total de cheltuieli si investitii ale unitatilor din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Fondurile ce vor fi alocate, insa, efectiv pentru investitii cumuleaza aproximativ un miliard de lei, sume importante fiind prevazute pentru programele de consolidare a cladirilor cu risc seismic, finalizarea proiectelor pentru care Primaria Capitalei a pierdut finantarea externa, modernizarea si extinderea unor artere de circulatie, studii pentru realizarea de parcari, modernizarea si extinderea unor retele de utilitati si continuarea unor proiecte de investitii. De asemenea, vor fi alocate sume pentru exproprieri si alte obiective de investitii in valoare de aproximativ 100 milioane de lei.
Procentual, cea mai mare parte a bugetului de cheltuieli si investitii (circa 60,4% din total) va fi alocata pentru infrastructura, utilitati si transporturi (2,51 miliarde lei), fonduri importante urmand a fi distribuite catre directia de investitii, pentru consolidarea imobilelor si continuarea unor proiecte incepute (148,3 milioane de lei), catre RATB - pentru subventii si investitii (548 milioane de lei, in crestere usoara fata de suma de 532 milioane de lei alocata initial, in proiectul de buget), catre Administratia Strazilor - pentru cheltuieli curente si investitii (215,95 milioane de lei), catre Directia Transporturi - pentru investitii (417,4 milioane de lei, cu 3 milioane de lei mai putin fata de alocatia initiala), catre RADET - pentru subventii si investitii in modernizarea retelei (594 milioane de lei) si catre Directia Utilitati - pentru cheltuieli curente si investitii (589,45 milioane de lei, in scadere usoara fata de cele 592,45 milioane de lei indicate prin proiectul de buget).
Pentru sanatate, PMB aloca 7,3% din bugetul total, respectiv fonduri totale de 303,7 milioane de lei, sumele urmand a fi directionate catre Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) - pentru cheltuieli curente si investitii (241,13 milioane de lei) si catre Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) - pentru cheltuieli curente si investitii (62,6 milioane de lei).
Pentru educatie si activitati sportive s-au alocat fonduri totale de aproape 113 milioane de lei (2,7% din buget), circa 30,2 milioane de lei urmand a se folosi pentru investitii in scoli si 34,84 milioane de lei pentru cheltuieli curente si investitii ale Centrului de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret Bucuresti "Proedus" (in proiectul de buget, la acest capitol era prevazuta suma de 34,74 milioane de lei, cu 100.000 de lei mai putin). Alte sume de la bugetul de educatie al PMB vor fi directionate catre Directia de Politici Publice (2,32 milioane de lei) si spre Clubul Sportiv Municipal Bucuresti (45,59 milioane de lei).
Alte fonduri vor mai fi alocate pentru siguranta (97,5 milioane de lei, in crestere usoara fata de alocatia initiala, de 94,42 milioane de lei), pentru cultura si agrement (369,48 milioane de lei, in scadere fata de cele 392,84 milioane de lei prevazute in proiect), pentru mediu (345,5 milioane de lei) si alte institutii, respectiv pentru a finanta serviciul datoriei si a asigura alte servicii (391,59 milioane de lei). Din fondurile alocate pentru mediu, suma de 280,58 milioane de lei se vor cheltui pentru investitii in protectia mediului, respectiv pentru continuarea lucrarilor la statia de epurare Glina si la bazinul de retentie Bucuresti-Magurele.