Economia mondiala ar urma sa evite intrarea in recesiune anul urmator, insa cea mai grava criza energetica de dupa 1970 va declansa o incetinire semnificativa, iar Europa va fi cea mai afectata, a prognozat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a adaugat ca lupta impotriva inflatiei ar trebui sa fie principala prioritate, transmite Reuters.
Potrivit OCDE, ritmul de crestere a economiei mondiale ar urma sa incetineasca de la 3,1% in acest an, un avans usor mai bun decat prognoza organizatia in luna septembrie, pana la 2,2% anul viitor, pentru a accelera la 2,7% in 2024.
"Nu prognozam o recesiune, dar cu siguranta ne asteptam la o perioada de slabiciune prelungita", a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la o conferinta de presa la care au fost prezentate cele mai recente prognoze ale OCDE.
Organizatia cu sediul la Paris a precizat ca incetinirea economiei mondiale va afecta in mod inegal economiile, iar Europa va fi cea mai afectata, in conditiile in care razboiul din Ucraina are efecte asupra activitatii economice si a dus la o explozie a preturilor la energie.
Conform celor mai recente prognoze ale OCDE, economia zonei euro va inregistra un avans de 3,3% in acest an, pentru a incetini pana la 0,5% in 2023, iar apoi sa isi revina pe un avans de 1,4% in 2024. Noile prognoze sunt usor mai bune decat cele din luna septembrie, cand OCDE miza in zona euro pe o crestere de 3,1% in acest an si o incetinire pana la 0,3% in 2023.
Chiar si in Europa previziunile sunt diferite, in conditiile in care pentru Germania, o tara a carei industrie este puternic dependenta de importurile de energie din Rusia, OCDE se asteapta anul viitor la o contractie de 0,3%. In schimb, Franta, care este mult mai putin dependenta de petrolul si gazele rusesti, ar urma sa inregistreze anul viitor o crestere economica de 0,6%.
Economia americana ar urma sa reziste mai bine, cu o crestere economica prognozata sa incetineasca de la 1,8% in acest an, pana la 0,5% in 2023, pentru a creste cu 1% in 2024. Anterior, OCDE se astepta ca cea mai mare economie a lumii sa inregistreze un avans de 1,5% in acest an, iar estimarile pentru 2023 au fost lasate nemodificate.
China, care nu este tara membra a OCDE, este una dintre putinele economii importante ale lumii care ar urma sa inregistreze o accelerare a cresterii economice in 2023, dupa un val de carantine in acest an. Pentru gigantul asiatic, OCDE mizeaza pe o crestere de 3,3% in acest an si un avans de 4,6% in 2023, fata de estimarile anterioare care prognozau o crestere de 3,2% in acest an si un avans de 4,7% in 2023.
Pe masura ce inasprirea politicii monetare incepe sa isi faca simtite efectele si presiunile de pe partea preturilor la energie se reduc, inflatia in tarile OCDE ar urma sa scada de la mai mult de 9% in acest an, pana la 5,1% in 2024.
"Cu privire la politica monetara, noi masuri de inasprire a politicii monetare sunt necesare in majoritatea economiilor avansate si in multe economii emergente pentru a ancora cu fermitate estimarile inflationiste", a adaugat Mathias Cormann.
Infiintata in anul 1961, OCDE joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.
In luna ianuarie, Consiliul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Romania, un obiectiv major de politica externa inca din 2004, cand Romania si-a depus pentru prima data candidatura.