Sub egida Bancii Mondiale, o echipa de experti ai Primariei Sectorului 5 al Capitalei, impreuna cu Aria Concept si IPR Praha, a reunit intr-un ghid cele mai bune practici pentru ameliorarea calitativa a spatiilor publice din Romania, atat prin crearea de noi dotari edilitare, cat si prin reabilitarea unor edificii si zone existente.
Intitulat „Sectorul 5. Ghid de reabilitare urbana“, documentul a fost elaborat in special pentru a oferi o solutie unor necesitati si probleme din acest sector al Municipiului Bucuresti, care pana in prezent nu si-au gasit rezolvare, iar in plan general, scopul declarat al ghidului este acela de a institui o serie de bune practici care sa ajute toate comunitatile urbane din Romania, ca un veritabil instrument care sa contribuie direct la dezvoltarea urbana de calitate.
Inca din preambul, se arata ca „viata in aglomerarile urbane de astazi este direct influentata de calitatea spatiului construit si de facilitatile pe care acesta le ofera – sau nu – locuitorilor. In acest context, este datoria administratiilor locale si a managerilor de orase sa se preocupe in permanenta de imbunatatirea permanenta a cadrului urban si a modului in care acesta raspunde nevoii locuitorilor de a trai intr-un mediu sanatos”.
„Ghidul de reabilitare urbana in Sectorul 5 reprezinta un prim pas in crearea unei suite de exemple de buna practica – despre dinamica actuala a oraselor si nevoia locuitorilor de a trai intr-un cadru urban de calitate (ce reprezinta astazi un subiect extrem de dezbatut la nivelul administratiilor publice – si nu numai) –, care pot contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii spatiilor publice din orasele din Romania. In contextul actual al dinamicii urbane, consideram extrem de util un astfel de manual, fie ca este vorba de crearea unor spatii publice noi, fie ca este vorba de reabilitarea unor zone deja constituite, de tipul cartierelor socialiste. Pe aceasta cale, multumim echipei IPR Praha, din cadrul Institutului de Planificare si Dezvoltare, din Praga (Cehia), fara de care acest proiect nu ar fi fost posibil. Ghidul reprezinta o adaptare la contextul romanesc a Manualului de Design pentru Spatii Publice, axat pe orasul Praga, combinand in acelasi timp o serie de principii si reguli prezentate in alte ghiduri similare, existente la nivel international. Orasele incep sa valorifice tot mai mult resursele de teren pe care le au la dispozitie, iar in acest proces urbanistii, arhitectii si peisagistii trebuie sa aiba un rol activ. Din acest motiv, noi, autorii acestui ghid, propunem o serie de instrumente, principii si strategii care sa contribuie la imbunatatirea aspectului spatiilor publice si la siguranta lor, de la materialele utilizate, zonele plantate sau iluminatul public, pana la evidentierea unor metode de promovare a mobilitatii durabile. Credem cu tarie ca acest manual va facilita deschiderea unui dialog intre cetateni si autoritatile locale care, prin asumarea unor decizii indraznete, pot construi impreuna o fundatie solida pentru viitoarele dezvoltari urbane”, au declarat Corina Teodora Chirila si Andrei Mitrea, coordonatorii ghidului si ai echipei de autori.
Volumul 1 al ghidului a fost pus deja la dispozitie in format electronic, iar in prima sa parte, se definesc tipologiile de spatii urbane identificate, cartierele construite pana in anul 1990, spatiile pentru acupunctura urbana si spatiile pentru concursuri de urbanism si arhitectura. In partea a doua, dupa stabilirea instrumentarului utilizat, sunt formulate principiile si regulile de proiectare urbana: materialele si suprafetele utilizabile, arborii si vegetatia perena, elementele de trafic si infrastructura tehnica, iluminatul exterior, mobilierul urban, elementele de orientare si informare, barierele, constructiile si facilitatile pentru servicii, structurile pentru deplasari si acces, publicitatea stradala si arta in spatiul public. Pentru a descarca ghidul in format complet, click aici!