RO EN
Coșul este gol

Nicolae Ciuca: Guvernul asigura constructorii ca se implica in gestionarea crizelor

In cadrul dezbaterii ”Cum (NU) construim in Romania”, consilierul de Stat, George Agafitei, a transmis mesajul premierului Nicolae Ciuca.
”Doamnelor si domnilor, traversam o perioada dificila care ne invata cu adevarat ce inseamna o societate rezilienta. Daca ar fi sa analizam prima parte a genericului sub care se desfasoara aceasta conferinta ”Cum nu construim Romania”, observ ca, desi exista o doza de pesimism, sunt date care ne arata ca sectorul constructiilor da semne de revenire dupa stagnarea din pandemie si in pofida cresterii de preturi. Cel mai recent raport al Bancii Mondiale privind perspectivele economiei globale transmite un semnal incurajator pentru evolutia economiei romanesti. Cu o crestere prognozata de 4,6% anul acesta si 3,2% pentru anul viitor, aceste estimari sunt mai bune decat cele avansate in luna iunie. Investitiile dau semne de revigorare datorita lucrarilor noi in constructii, sector care s-a redresat sprijinit de revenirea segmentului de cladiri non-rezidentiale. De asemenea, estimarile pe termen mediu ale comisiei de prognoza indica pentru 2022 o previziune de crestere a PIB-ului imbunatatita de 3,5%, inclusiv ca urmare a cresterii activitatii de constructii din semestrul al doilea. E un semnal de incredere dar si de validare a masurilor guvernamentale de sustinere economica care sunt directionate catre sprijinirea sectorului de constructii. Chiar la debutul perioadei de crestere a preturilor, de la inceputul anului, am raspuns cu solutii de ajustare a preturilor materialelor de constructii si cu masuri pentru forta de munca. Infuzia de peste 5 miliarde de lei a mentinut dinamica acestui sector, locurile de munca si capacitatea de a implementa proiecte prin finantarile europene si prin bugetul national.
Complementar acestei solutii avem programul Garant Construct cu un plafon total al garantiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei. Acordam garantii guvernamentale de pana 90% din valoare finantarii lor pentru proiecte de imbunatatire a eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu. Prin valul renovarii oferim finantare de peste 2 miliarde de euro alocati prin PNRR pentru a trece in sectorul constructiilor la o abordare integrata. Acest lucru inseamna asigurarea eficientei energetice, consolidarea antiseismica, reducerea riscului la incendiu si tranzitia catre cladiri verzi, plus respect pentru estetica si calitatea arhitecturala.
Pe langa fondurile care pot fi absorbite prin PNRR, in alocarile puse la dispozitie de catre UE avem pentru sectorul constructiilor oportunitati de finantare si prin noul acord de parteneriat pe care l-am semnat chiar saptamana trecuta pentru perioada 2021-2027 care ofera posibilitatea finantarii inclusiv pentru proiectele de constructie de infrastructura.
Ca sa transferi un proiect in constructie ai nevoie de cel putin 3 ingrediente: materiale de constructii - si am luat masuri guvernamentale pentru a debloca piata, finantare - si mai sus am punctat cateva din liniile deschise recent si forta de munca - pentru aceasta am mentinut scutirea la plata impozitului pe venit pentru salariile din constructii.
Asemenea celorlalte sectoare economice, si constructiile beneficiaza de masurile de compensare si plafonare a preturilor la energie si la carburant. Am incercat sa partajam intre stat si mediul privat povara cresterii preturilor si am preluat o parte din presiune pentru a nu bloca proiectele de investitii. Liniile de finantare fara precedent deschise de guvern in cele 10 luni de mandat au perspective certe de investitii in toate domeniile cheie ale economiei si sunt dublate de reforme institutionale si legislative.
Posibilitati de finantare exista dupa cum se vede iar investitiile se numara printre prioritatile majore ale acestui guvern, un guvern care ramane in continuare deschis dialogului institutional cu partenerii din sectorul constructiilor pentru a gasi impreuna solutiile care sa incurajeze investitiile fara sa facem rabat la calitate si la transparenta decizionala. Pentru dezvoltare este nevoie de curaj, implicare si de mentinere a unui ritm sustinut. Va multumesc si va doresc mult succes”, a fost mesajul transmis de premierul Nicolae Ciuca, prin consilierul sau.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter