RO EN
Coșul este gol

MMPS: Inspectorii silvici au verificat peste 3.600 de transporturi de lemn

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a centralizat datele referitoare la controlul transporturilor de masa lemnoasa pe drumurile publice in perioada starii de urgenta. Analiza a fost realizata pentru perioada 04-26 aprilie 2020.
In data de 04 aprilie, la solicitarea ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, Ministerul Afacerilor Interne a inclus personalul silvic in filtrele de verificare de pe drumuri, alaturi de Politie, Jandarmerie si Armata. Prevederea a intrat in vigoare prin Ordonanta Militara nr. 7.
”Prin acest demers am vrut sa ma asigur ca perioada starii de urgenta nu va fi speculata de hotii de lemne. Stim cu totii ca infractorii nu dorm niciodata si ca in astfel de perioade, cand atentia publica pare sa fie catre alte subiecte, pot aparea tentative de incalcare a legii”, a declarat ministrul Costel Alexe.
In total, in aceasta perioada, am avut permanent in strada peste 2.500 de inspectori ai garzilor forestiere, ocoalelor si directiilor silvice din tara. Misiunea lor a fost sa verifice legalitatea transporturilor de lemn care circula pe sosele. Ei au oprit si verificat, in medie, 163 de camioane pe zi. In total, in perioada 04 martie - 26 aprilie, peste 3600 de transporturi de lemn au fost verificate atent de inspectorii silvici.
”Asa cum am banuit, au existat si unii care au incercat sa profite de pe urma starii de urgenta. Volumul total de lemn transportat ilegal ajunge la aproape 1.000 mc. Pentru aceste fapte, inspectorii au aplicat 150 de sanctiuni in valoare de 415.000 lei. Adica vorbim despre 150 de transporturi ilegale de lemn descoperite de inspectori, in perioada analizata”, a adaugat ministrul Alexe.
Acesta a precizat ca specialistii Ministerului cauta o noua solutie juridica prin care statul sa poata confisca utilajele si mijloacele de transport folosite in transportul si exploatarile ilegale de material lemnos. ”Vreau sa gasim o formula juridica care sa nu mai fie invalidata de CCR. Cred ca ar fi fost mult mai eficient ca, pe langa suma de 415.000 de lei, contravalorea amenzilor, sa fi avut si 150 de camioane confiscate”, a subliniat ministrul.
Raportat la judetele Romaniei, cele mai multe sanctiuni - 24 - au fost acordate in judetul Suceava, urmat de Dambovita si Timis, fiecare cu cate 11 sanctiuni si Prahova, cu 10 sanctiuni acordate.
In ceea ce priveste avizele de transport emise, in perioada 4-26 aprilie 2020, au fost inregistrate 164.940 avize de transport, dintre care aproape jumatate au fost avize primare, adica transport de la locul exploatarii. Este cel mai mic numar de avize de transport inregistrat in ultimii 5 ani, in perioada analizata.
”Lupta mea cu hotii, cu cei care taie ilegal padurea, nu se opreste. Dupa ani de zile de sabotaj si nenumarate obstacole, am finalizat dezvoltarea Sistemului De Urmarire a Masei Lemnoase. Suntem la un pas de operationalizarea si implementarea noului SUMAL la nivelul intregii tari, iar dupa ce vom finaliza acest proces, voi putea spune, cu constiinta impacata, ca am lasat in urma mea la Minister, un instrument atat de puternic, incat nu va mai putea fi ocolit de niciun hot de lemn din Romania. Abia de acum statul va fi echipat pe masura unei lupte de la egal la egal cu hotii de lemn care ne jefuiesc de 30 de ani”, a spus Costel Alexe.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter