Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene continua politica investitionala pentru ceea ce inseamna constructiile si industria agroalimentara, a declarat ministrul de resort, Marcel Bolos, relateaza Agerpres. El a precizat ca se lucreaza la un al patrulea apel de proiecte destinat constructiilor, care sa ajute proiectele de infrastructura ale Romaniei.
„Ultima veste in aceasta perioada este ca, pentru ceea ce inseamna constructiile si industria agroalimentara, vom continua politica investitionala, intrucat lucram la un al patrulea apel de proiecte destinat constructiilor, care sa ajute proiectele de infrastructura ale Romaniei. Banii sunt alocati pentru IMM-urile care investesc in echipamentele necesare pentru sprijinul proiectelor noastre de infrastructura, de la carierele de piatra, pana la tot ciclul acesta de materii prime necesar proiectelor de infrastructura - si avem apoi si o componenta de investitii. De asemenea, industriei alimentare i-am acordat o prioritate insemnata, tocmai pentru a ajuta la procesul de capitalizare a IMM-urilor. Valoarea acestui apel de proiecte este de 400 de milioane de euro. Asadar, discutam despre aproape 1,5 miliarde de euro pe care ii pregatim in aceasta perioada pentru IMM-uri”, a mentionat Marcel Bolos, la un eveniment de specialitate.
Graturi pentru capital de lucru de 350 milioane de euro
In ceea ce priveste mediul de afaceri, ministrul Investitiilor a subliniat ca eforturile sustinute ale ministerului s-au indreptat, intr-o prima etapa, spre ceea ce inseamna componenta de fermier si industria agroalimentara.
„Pana pe data de 30 iunie, se incheie, asa cum deja a fost precizat, apelul de proiecte pe microgranturi si granturi pentru capital de lucru, unde am avut o alocare de 350 de milioane de euro. De asemenea, este pregatit si a fost lansat in dezbatere publica, de ieri, Ghidul solicitantului pentru investitii in retehnologizare, pentru refacerea capacitatii de rezilienta. Este fostul apel de proiecte, pentru cei obisnuiti cu Masura 411, fosta Masura 3”, a adaugat el.
Totodata, incepand de miercuri, pana la inceputul lunii iulie, se afla in dezbatere publica Ghidul solicitantului pentru cele 400 de milioane de euro care sunt alocate in echipamente, dotari, utilaje „tocmai pentru a ajuta mediul de afaceri in vederea capitalizarii tarii si trecerii cu bine a acestei perioade de criza”.
Potrivit lui Bolos, cele 400 de milioane de euro „care sunt acum cu Ghidul in dezbatere publica” se adauga celor 350 de milioane de euro.
Nu in ultimul rand, Marcel Bolos a precizat ca schema de eficienta energetica a IMM-urilor a fost discutata cu Comisia Europeana si spera sa fie aprobata cat mai curand pentru a sprijini „cat mai mult posibil, eforturile pe care IMM-urile le fac pentru ceea ce inseamna criza utilitatilor publice”.
„Scopul, obiectivul final, este cel legat de independenta energetica a IMM-urilor - pentru a le ajuta sa traverseze cu bine aceasta criza a utilitatilor publice, unde avem un buget estimat de 350 de milioane de euro”, a adaugat acesta.