In ultimele sase luni, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a emis 37 de acte normative, alte 6 initiative legislative aflandu-se in diverse stadii de aprobare. In acelasi interval, institutia a lansat 13 apeluri de proiecte, cu o valoarea totala de peste 800 de milioane de euro, arata bilantul ministerului dupa primul semestru de mandat. Documentul mai arata ca, in perioada de bilant, prin MFE s-au alocat 1,16 miliarde euro pentru sprijinirea sistemului sanitar si un miliard de euro pentru relansarea economiei romanesti in contextul pandemiei, reglementate printr-un pachet de 20 de masuri. In plus, Romania a obtinut 4,5 miliarde de euro dedicate sanatatii si un miliard de euro pentru combaterea saraciei, conform negocierilor cu Comisia Europeana, pentru exercitiul financiar 2021-2027.
"Consultarile cu mediul de afaceri au dus la o serie de solutii pentru relansarea eficienta a economiei romanesti ce va fi sprijinita cu un miliard de euro realocati din alte programe. Pachetul de masuri asteptate de toti romanii se afla in faza avansata de negociere cu Comisia Europeana inainte de a fi adoptate in Guvern", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
In aceeasi perioada de sase luni, MFE a purtat si negocierile privind alocarile financiare pentru 2021-2027 in urma carora primise aproximativ 31 de miliarde de euro inainte de inceperea pandemiei. "Pe baza lectiilor invatate in primele doua perioade de programare, Guvernul a aprobat sprijinirea investitiilor in domenii precum digitalizare, transport, sanatate, combaterea saraciei si alte patru teme strategice. Masurile integrate vor fi prezentate in detaliu in perioada imediat urmatoare, marcand o premiera in modul de absorbtie a banilor europeni prin posibilitatea inceperii unora dintre programele operationale chiar de la inceputul exercitiului financiar", a mai spus ministrul.
Utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate in urmatorii 7 ani urmareste ca Romania sa aiba o politica a sanatatii finantata coerent din cei 4,5 miliarde euro alocati acestui domeniu si chiar sa fie pregatita sa raspunda proactiv potentialelor viitoare riscuri. De asemenea, cercetarea va fi revigorata prin 6 initiative de nationale care au in vedere valorificarea comerciala a acestui domeniu. Serviciile publice si conectivitatea oraselor, alaturi de promovarea investitiilor ecologice sunt domeniile care ofera o imagine de ansamblu completa a strategiei construite de Ministerul Fondurilor Europene pentru exercitiul financiar 2021-2027, se mai precizeaza in bilantul institutiei.
Pentru informatii suplimentare si bilantul complet, click aici!