RO EN
Coșul este gol

MFE: Fonduri europene de 17,7 miliarde euro, disponibile in perioada 2021-2027

Ministerul Fondurilor Europene lucreaza impreuna cu Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Agentiile de Dezvoltare Regionala si Comisia Europeana, pentru a dezvolta arhitectura programelor operationale pentru 2021-2027. Politica de Coeziune pentru 2021-2027 impune, mai mult sau mai putin, o structura ce trebuie urmata in organizarea programelor.
Cei 17,742 miliarde euro alocare FEDR, incluzand aici si transferul de 5% din FSE+, trebuie sa respecte regula de alocare pe obiective de politica stabilite de Uniunea Europeana, astfel: pentru OP1 - O Europa mai inteligenta se propune alocarea a 35% din cele 17,12 miliarde euro disponibile prin FEDR, respectiv 5,99 miliarde euro. Prin OP2 - O Europa mai ecologica, cu emisii scazute de carbon, sunt prevazute alocari de 5,13 miliarde euro (30%), pentru OP 3 - O Europa mai conectata si OP 4 - O Europa mai sociala se vor aloca circa 4,96 miliarde euro (29%), iar pentru OP 5 - O Europa mai aproape de cetateni, circa un miliard de euro (6%). Pentru asistenta tehnica, alocarile nu vor depasi 1%, urmand a se situa la aproximativ 621 milioane de euro.
 
 
Proiecte de 3,42 miliarde euro propuse de regiuni
Asociatia Municipiilor din Romania a cerut ca 15% din fondurile FEDR (aproximativ 2,5 miliarde euro) sa fie alocate exclusiv pentru abordarea privind dezvoltarea urbana durabila, zonele urbane beneficiare fiind obligate sa elaboreze strategii integrate de dezvoltare urbana pentru a accesa fondurile. Banca Mondiala a estimat ca, pentru perioada de implementare 2021-2029, cele 39 de zone urbane DUD actuale ar putea cheltui in mod durabil (asigurandu-se ca vor avea fonduri suficiente pentru a acoperi inclusiv costurile de functionare si de intretinere pentru investitiile intreprinse) investitii de capital de aproximativ 6-7 miliarde euro. In plus, echipa Bancii Mondiale a solicitat fiecareia dintre cele 39 de administratii locale sa trimita o lista cu proiectele mature care ar putea, teoretic, sa fie depuse imediat pentru finantare UE in perioada de programare 2021-2027 sau chiar in perioada de programare curenta. De la fiecare dintre cele 39 de resedinte de judet s-a primit o astfel de lista de proiecte mature, valoarea totala a acestora ridicandu-se la aproximativ 3,4 miliarde euro - o rezerva matura de proiecte, cu o valoare semnificativ mai mare decat fondurile propuse pentru alocare exclusiva (2,5 miliarde euro). 
Conform datelor centralizate, proiectele depuse de administratiile din regiunea Centru cumuleaza 1,91 miliarde euro, cele din Nord-Vest 323,5 milioane de euro, Nord-Vest 597 milioane de euro, Sud 361,63 milioane de euro, Sud-Est 278,7 milioane de euro, Sud-Vest 347,95 milioane de euro si Vest 326 milioane de euro.
 
 
Aceste proiecte mature au fost organizate si in functie de obiectivul de politica, pentru a vedea in ce masura indeplinesc cerintele politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027. Daca aproximativ 50% din valoarea acestor proiecte mature vizeaza realizarea unei concentrari in OP2 (cel putin 30% din fondurile FEDR trebuie sa realizeze aceasta concentrare), exista foarte putine proiecte mature care se concentreaza pe OP1 - in mare parte din cauza modului in care a fost proiectata Axa 4 a POR 2014-2020, dar si pe baza nevoilor reale ale administratiilor locale din Romania.
Asociatia Agentiilor de Dezvoltare Regionala a mai propus, de asemenea, ca fiecare zona urbana sa primeasca 70% din fondurile alocate pentru primii doi ani, iar daca nu reuseste sa contracteze acesti 70% in cei doi ani sa piarda restul de 30%, care va merge intr-o rezerva comuna.
In ceea ce priveste celelalte fonduri structurale, exista, de asemenea, o serie de restrictii, ce vor influenta arhitectura programelor operationale pentru perioada de programare 2021-2027 De exemplu. Din alocarea FSE+ pentru Romania de 7,996 miliarde euro (excluzand transferul de 5% catre FEDR), aproximativ 44% va trebui sa atinga obiective aparte. Fondul de Coeziune are o alocare mai mica decat in perioada de programare curenta (aproximativ 4,5 miliarde euro), ceea ce va necesita, cel mai probabil, alocari importante din FEDR pentru proiecte de infrastructura mari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter