Ministrul Finantelor Publice, Marcel Bolos, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in orasul Beclean din judetul Bistrita-Nasaud, ca rectificarea bugetara nu poate avea loc mai devreme de adoptarea masurilor fiscale si de reducere a cheltuielilor, altfel Romania risca sa atinga un deficit bugetar de 7%, relateaza Agerpres. „Rectificarea bugetara nu poate avea loc decat dupa ce aceste masuri se aproba. In caz contrar, daca masurile nu se aproba, spun cu toata raspunderea: deficitul bugetar ajunge in jur de 7% din PIB. Coalitia trebuie sa fie foarte pragmatica si este, din acest punct de vedere, sa rezolve aceasta problema pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coalitiei de guvernare si sunt convins ca dumnealor vor decide ce este mai bine pentru Romania, asa cum a afirmat domnul prim-ministru, si masurile cat de curand vor fi aprobate. Repet, in caz contrar, spun cu toata raspunderea si responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge in jur de 7%. Prin aceste masuri pe care urmeaza sa le adoptam, va fi o temperare a deficitului bugetar si, chiar daca vom iesi cam sifonati la sfarsitul acestui an, anul viitor va arata cu mult, mult mai bine decat ceea ce avem in prezent”, a afirmat Bolos.
„Ordonanta austeritatii”, adoptata in septembrie
Ministrul a precizat ca, in opinia sa, masurile din „ordonanta austeritatii” ar trebui adoptate in luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene. Potrivit lui Bolos, discutiile cu Comisia Europeana pe marginea pachetului de masuri fiscale ar urma sa inceapa in 24 august, insa reprezentantii Ministerului Finantelor vor merge la Bruxelles abia dupa 28 august, cand vor reveni la munca responsabilii cu partea financiara din CE.
Printre masurile enuntate de ministrul Finantelor in cadrul conferintei de presa de joi se numara prinderea corporatiile multinationale in planul de masuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel putin 10 ori mai mari si pedepse dublate pentru evaziunea fiscala, redevente marite chiar si de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale si a hidrocarburilor, la care se adauga „un proces de reorganizare profunda a ANAF”, in vederea imbunatatirii colectarii.
In ceea ce priveste masurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Bolos a vorbit despre o descentralizare si o regionalizare a serviciilor publice, astfel incat sa nu mai existe „topaiala si dezmat” pe bani publici. „Acesta este cu adevarat momentul de rascruce pentru Romania si, a spus domnul prim-ministru, sa avem mai putini sefi la bani. Sunt peste 16.000 de sefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt sefi pe banii publici care trebuie sa fie mult mai putini, sa avem mult mai putina birocratie, sa avem o mult mai buna chibzuinta a utilizarii banului public, pentru ca nu poti sa ceri impozite si taxe la omul amarat, care isi plateste contributia la ceea ce inseamna impozitul pe munca, contributiile sociale, si dupa aceea, in partea cealalta, pe cheltuieli publice, sa ai o topaiala si un dezmat, care nu pot sa mearga la infinit”, a precizat ministrul Finantelor.
Bolos a adaugat ca, in opinia sa, aceasta reforma anuntata in an preelectoral reprezinta „un act de curaj si de patriotism la nivel national, care trebuie sa aduca roadele cuvenite”.