RO EN
Coșul este gol

Plafonul pentru investitii care pot primi ajutoare de stat ramane la un milion de euro

Investitiile mai mari de un milion de euro realizate in 92 de domenii de activitate, printre care HoReCa, constructii sau sanatate si asistenta sociala, vor beneficia de ajutor de stat, informeaza Ministerul Finantelor.
"Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ necesar indeplinirii masurilor guvernamentale din cadrul Programului Sprijin pentru Romania si propune o serie de modificari schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicata stimularii investitiilor cu impact major in economie. Scopul modificarilor este de a eficientiza directionarea fondurilor publice catre sectoarele care vor genera proiecte de investitii majore. Totodata, prin modificarile propuse, investitiile mai mari de un milion euro vor fi directionate catre 92 domenii de activitate, precum: industria prelucratoare, constructii, HoReCa, informatii si comunicatii, sanatate si asistenta sociala".
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a explicat, in context, ca se va mentine pragul pentru investitiile eligibile la un milion de euro pentru a putea sa fie finantate cat mai multe proiecte.
"Am continuat dialogul cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania si am adaptat cerintele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate. Se va mentine pragul initial de un milion de euro pentru investitiile eligibile, pentru a finanta cat mai multe investitii si pentru a asigura un grad cat mai mare de dezvoltare", a subliniat Adrian Caciu.
Nivelul de finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat se stabileste in functie de marimea proiectului de investitii si regiunea geografica. Prin grila de punctaj propusa, sunt incurajate investitiile in zonele cele mai slab dezvoltate ale Romaniei. Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finantare va fi de 30 zile lucratoare, pentru a permite participarea unui numar cat mai mare de operatori economici, iar deschiderea sesiunilor de depunere va fi comunicata cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte.
Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparenta decizionala.
La sfarsitul lunii martie, Ministerul Finantelor anunta ca propune ridicarea plafonului maxim al investitiei de la unu la cinci milioane euro, pentru ca ajutorul de stat sa fie acordat sectoarelor strategice din economie care realizeaza investitii in active fixe de inalta tehnologie si cu valoare adaugata mare.
Schema de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014, elaborata in baza Regulamentului nr. 651/2014, are un buget de 6,38 miliarde de lei.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, pana in prezent, din bugetul total alocat schemei, 1,8 miliarde de lei au mai ramas de angajat in perioada martie 2022 - decembrie 2023, suma care nu poate fi majorata, deoarece s-ar incalca prevederile Regulamentului 651/2014.
"In momentul de fata se afla in analiza un numar mare de cereri de acord pentru finantare prin care se solicita un ajutor de stat in valoare de peste 1,4 miliarde lei", precizeaza sursa citata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter