Viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECRMA) a participat, in perioada 7 - 9 iunie 2016, la cea de-a doua editie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economica si comerciala dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, organizata la Ningbo, China. In urma intalnirii, au fost semnate cinci proiecte de investitii ale unor companii chinezesti in Romania, in valoare totala de circa 120 milioane de euro.
Astfel, cele doua parti au convenit, prin reprezentantii lor, sa investeasca in constructia unei fabrici de componente auto la Brasov, investitie evaluata la 45 milioane de euro, in implementarea unui proiect de 17,6 milioane de euro in domeniul ornamentelor auto, in constructia unei centrale solare cu o putere instalata de 20 MW (evaluata la circa 33 milioane de euro), precum si in dezvoltarea unor complexuri imobiliare in zona Capitalei, ce ar necesita fonduri cumulate de 23 milioane de euro. Un alt proiect semnat in urma intalnirii bilaterale vizeaza cooperarea si schimbul de experienta in domeniul educatiei, in Hunedoara.
"Romania ofera multe oportunitati de investitii, iar companiile din China sunt binevenite pentru a dezvolta proiecte, respectand cadrul legal aplicat Uniunii Europene. Romania are o noua lege privind achizitiile publice, normativ care clarifica si simplifica anumite aspecte. Speram ca aceste imbunatatiri legislative sa faca mai predictibil sectorul investitional din Romania", a declarat Costin Borc in discursul sau din China.
Proiect de investitii pentru revigorarea zonei economice a Drumului Matasii
Schimburile comerciale dintre Romania si China au insumat 3,8 miliarde USD in 2015, in primul trimestru din 2016 fiind inregistrata o crestere de 1,4% a valorii exporturilor produselor romanesti pe piata chineza. In context, vicepremierul roman a vorbit si despre revigorarea Zonei Economice a Drumului Matasii. "Romania este deschisa si dornica sa coopereze in acest proiect, fiind printre primele tari care a semnat un document pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale in zona economica a Drumului Matasii. Vrem sa concretizam proiecte de cooperare si investitii in acest format. Este de interes conectarea initiativei «One Belt, One Road», prin Marea Neagra, cu Strategia Europeana pentru regiunea Dunarii”, a mai spus Costin Borc.
La finalul conferintei, delegatiile celor 16 state din Europa Centrala si de Est, impreuna cu reprezentantii chinezi, au semnat o declaratie privind cooperarea in sistemul 16+1 pe relatiile comerciale si economie, promovarea produselor specifice, dezvoltarea de noi zone de comert bilateral si extinderea sectoarelor de cooperare. De asemenea, declaratia prevede si continuarea proiectelor de investitii in infrastructura rutiera, feroviara si maritima, infrastructura aeriana, dar si in infrastructura energetica.
In cadrul Forumului de cooperare pentru dezvoltare China-ECE a fost organizata si cea de-a doua editie a Expozitiei de Investitii si Comert, la care au participat aproximativ 200 de companii din cele 16 tari ale Europei Centrale si de Est si aproape 300 de companii chineze. Romania a fost reprezentata de 12 firme, cu produse traditionale romanesti.