Oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) au publicat la data de 6 aprilie a.c., pentru dezbatere publica, un nou proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea art. 4, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. „Ca urmare a modificarilor aduse articolului 3, alineatul (1), litera b), din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, prin Legea nr. 53/2016 si ulterior prin Legea nr. 197/2016 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 22/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, corelarea cu prevederile articolului 4 din acelasi act normativ nefiind realizata, se constata necesitatea clarificarii competentei de emitere a certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire la nivelul autoritatilor administratiilor publice locale ale municipiului Bucuresti. Pe fondul unor considerente (...) ce tin inclusiv de interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, prezentul act normativ trebuie aprobat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului si propune clarificarea competentelor de emitere a certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire prin precizarea competentelor primarului municipiului Bucuresti, in privinta cladirilor clasate individual ca monument istoric si in zonele construite protejate stabilite conform legii si implicit delimitarea competentelor sale de situatiile in care autoritatea competenta sa emita certificatele de urbanism si autorizatiile de construire este primaria de sector”, se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de OUG supus dezbaterii publice.
Forma textului, prezentata la 6 aprilie 2016, a fost deja avizata favorabil de ministerele interesate si de Consiliul Legislativ, astfel incat, dupa finalizarea perioadei legale in care se va afla in dezbatere publica, va fi supusa spre aprobare in cadrul unei sedinte de Guvern.
De altfel, interesul general public care sa primeze pentru modificarea respectiva a fost inclus si in textul proiectului de ordonanta, considerandu-se ca elementele ce contribuie la rezolvarea unor blocaje privind emiterea de autorizatii de construire in zonele de protectie a monumentelor istorice „vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata”. Legiuitorul considera, astfel, ca prin modificarea respectiva se va ajunge la „indeplinirea obligatiei autoritatilor administratiei publice locale ale municipiului Bucuresti de garantare a dreptului constitutional al cetatenilor la un mediu inconjurator durabil, prin activitatile de urbanism si autorizare a executarii lucrarilor de constructii, iar neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la agravarea situatiei de fapt”. Pentru consultarea notei de fundamentare si proiectului de ordonanta, click aici si aici!