Trei modele de contracte de achizitie publica, pentru investitii finantate din fonduri publice, se afla in consultare publica pana la data de 8 iunie a.c., pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE). Acestea sunt incluse intr-un proiect de hotarare de Guvern referitor la conditiile contractuale generale si specifice pentru proiectare, executie, respectiv pentru proiectare si executie.
Dupa aprobare, versiunea finala pentru aceste tipuri de contracte ar urma sa fie utilizata atat in cadrul investitiilor finantate din fonduri publice nationale, cat si din fonduri europene. "Utilizarea la nivel national a unor modele-tip de contract are beneficiul ca va conduce la o practica unitara in domeniul investitiilor pentru toate autoritatile contractante. Un alt avantaj este acela ca va asigura lucrari de buna calitate pentru sectorul public. Astfel, se pune baza pentru a implementa lucrari publice in bune conditii, prin eliminarea acelor forme de contract cu deficiente, neclare sau incomplete, care ar genera dificultati in derularea contractelor, incertitudine contractuala si legala, blocaje si intarzieri", se arata intr-un comunicat al MDRAPFE.
Totodata, se asigura competitia efectiva in etapa de achizitie, prin evitarea acelor tipuri de conditii contractuale dezechilibrate, care descurajeaza antreprenorii seriosi sa participe la licitatii.
La data de 29 mai 2017, proiectul de act normativ a fost trimis spre consultare structurilor asociative reprezentative ale administratiei publice.
Conform datelor MDRAPFE, modelele de contracte au fost elaborate cu participarea institutiilor care au atributii in coordonarea investitiilor publice, tinandu-se cont de bunele practici dobandite in domeniu. Standardizarea contractelor a constituit, in ultimii ani, una dintre cerintele formulate de reprezentantii beneficiarilor, constructorilor, consultantilor si de asociatiile profesionale cu reprezentativitate nationala si internationala, in special pentru proiectele cu finantare europeana si in cazul investitiilor semnificative. Cerinta are in vedere faptul ca un contract standard poate contine cele mai bune practici la nivel international si cele mai bune modele de impartire a riscurilor pentru obtinerea celor mai mici costuri pe proiect pe termen lung.
Masura este prevazuta atat in Strategia Nationala in domeniul Achizitiilor Publice (document elaborat, negociat, definitivat si agreat la nivelul administratiei publice centrale, impreuna cu Comisia Europeana, si aprobat prin HG nr. 901/2015), cat si in Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.
Pentru informatii suplimentare, click aici!