La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Strategia Nationala a Locuirii (SNL) pentru urmatoarea perioada, care are ca obiectiv asigurarea cadrului institutional, de reglementare si finantare pentru sustinerea locuirii incluzive si imbunatatirea accesului la locuinte si conditii de locuire adecvate, sigure, reziliente, durabile si la preturi accesibile pentru toate categoriile de persoane.
„Desi Romania se confrunta cu numeroase provocari in acest domeniu, in prezent, nu exista o Strategie Nationala a Locuirii; in plus, cea mai mare parte a fondului de locuinte este construit inainte de 1989, iar acesta trebuie consolidat seismic si adaptat standardelor de eficienta energetica. In consecinţa, reforma politicii locuirii este necesara şi repezinta o oportunitate pentru Romania, pentru a utiliza mai eficient fondurile europene si resursele bugetare nationale ca raspuns la provocarile din domeniu si pentru a le direcţiona catre persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltarii.
Obiectivele Strategiei Nationale a Locuirii au in vedere masuri precum construirea de locuinte sociale pentru persoanele ce provin din grupuri vulnerabile, categorii expuse riscului de excluziune sociala si marginalizare. De asemenea, noul act normativ adoptat prevede construirea de locuinte pentru tineri sub 35 de ani si sprijinirea accesului persoanelor care provin din comunitati marginalizate sau grupuri vulnerabile la servicii publice de sanatate si educatie, prin construirea de locuinte pentru specialisti in aceste domenii. Strategia va facilita imbunatatirea calitatii vietii populatiei, prin lucrari de renovare energetica, reglementarea situatiei asezarilor informale si cresterea stocului de locuinte publice destinate inchirierii.
Strategia Nationala a Locuirii prevede, totodata, renovarea integrata moderata si aprofundata a cladirilor rezidentiale multifamiliale, eficientizarea energetica si consolidarea seismica a acestora, finantate de Ministerul Dezvoltarii, prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Necesitatea adoptarii acestei Strategii este sustinuta si de provocarile globale reprezentate de accelerarea schimbarilor climatice, criza sanitara si intensificarea procesului de urbanizare, care accentueaza vulnerabilitatea domeniului in termeni de dificultate a accesului la locuire la costuri suportabile, saracie energetica, alaturi de aspectele mai generale privind eficienta energetica in sectorul rezidential si economia circulara.