Strategia militara a Romaniei - Capacitate defensiva credibila, pentru o Romanie sigura, intr-o lume marcata de provocari, a fost aprobata.
Documentul reflecta orientarile in domeniul securitatii si apararii ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene, luand in considerare riscurile si amenintarile de natura militara la adresa Romaniei, misiunile Armatei si obiectivele militare nationale prevazute in Carta alba a apararii.
Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 - 2024 asigura indeplinirea misiunii fundamentale a Armatei Romaniei - garantarea integritatii teritoriale, a suveranitatii si a independentei nationale, in baza unei capacitati reale de descurajare si de proiectie a fortei, integrata flexibil in structurile Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene.
Totodata, Strategia militara stabileste prioritatile in dezvoltarea capabilitatilor de aparare ale Armatei, continuand liniile de actiune ale strategiilor anterioare, in mod corelat cu garantiile de securitate ce decurg din dubla apartenenta a Romanei la NATO si UE, precum si din parteneriatele strategice cu alte state.
Pentru continuarea programelor de inzestrare esentiale si planurilor de transformare ale structurii de forte, Strategia militara prezinta conceptele operationale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva (Programul Armata 2026), ca prima etapa in derularea Programului Armata 2040.
In acest context, alocarea pentru Ministerul Apararii Nationale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru inzestrare si modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare si inovare, va asigura continuarea procesului de transformare si modernizare a Armatei Romaniei, precum si indeplinirea obiectivelor planificate, in concordanta cu misiunile, responsabilitatile si angajamentele asumate Romania in cadrul organizatiilor internationale.
Concomitent, noua strategie subliniaza necesitatea inovarii, adaptarii si implementarii unor obiective realizabile, destinate configurarii structurii de comanda si a structurii de forte, cresterii capacitatii de reactie a unitatilor, digitalizarii si utilizarii noilor tehnologii, modernizarii sistemului de invatamant si al celui medico-militar, precum si adaptarii cadrului juridic necesar indeplinirii misiunilor la pace, criza si razboi.
Strategia militara a Romaniei a fost elaborata de Statul Major al Apararii in baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apararii, corespunzator cerintelor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 - 2024 si ale Cartei albe a apararii.