RO EN
Coșul este gol

INVESTPOINT: Chiriile pentru spatii din cladiri de birouri au scazut cu pana la 17%

Chiria in cladirile de birouri din Bucuresti a scazut, in ultimul an, cu 12-17%, in functie de zona, arata o analiza Investpoint. Piata spatiilor de birouri a fost una dintre cele mai afectate de criza Covid-19, intrucat multe companii si-au mutat, partial sau total, activitatea in online, iar angajatii au trecut in telemunca. Astfel, chiriasii au renuntat la birouri sau au redus suprafata spatiilor.
"Majoritatea cladirilor de birouri aveau, in 2019, grade de neocupare de sub 5% in zona centrala, in Aviatorilor si in Floreasca, si 10-15% in Pipera si Piata Presei/Expozitiei (unde este polul de dezvoltari noi de birouri). La nivelul mai 2021, aceste grade de neocupare trebuie adunate cu 15% pentru a releva valoarea lor reala. Astfel, zonele centrale si Aviatorilor/Floreasca ajung la 15-20% grad de neocupare, iar Pipera si Expozitiei au cladiri de birouri cu neocupare de 25-30%, in acest moment. Scaderea chiriilor a fost provocata de iesirea partiala sau totala a chiriasilor din contractele semnate anterior lui 2020. De asemenea, lipsa cererii de relocari si extinderi de spatiu, cauzata de lucratul de acasa, a avut o influenta majora asupra chiriei medii din piata", spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.
 
Scaderea chiriilor, oportunitate pentru IMM-uri?
Aceasta evolutie a preturilor poate reprezenta o oportunitate pentru companiile medii, care momentan functioneaza in apartamente sau case si care sunt dispuse sa investeasca in relocarea intr-o cladire de birouri. Suprafata minima care poate fi inchiriata este de 500 mp, respectiv jumatate de etaj. O astfel de mutare are atat beneficii, cat si unele dezavantaje.
"Principalele avantaje sunt posibilitatea negocierii chiriei si a perioadei contractuale, precum si vizibillitatea sporita a companiei, plus increderea data de localizarea intr-o cladire clasa A sau chiar B. Dezavantajele sunt date de costurile cu intretinerea spatiului. Adica, la cuantumul chiriei, se mai adauga 3,5-4 Euro/mp. La 500 metri, asta inseamna 2.000 Euro/luna, cat ar fi, de fapt, un angajat full-time care sa se ocupe de intretinerea spatiului. Alt cost de luat in considerare de catre chiriasi este cel cu parcarea. Un loc suprateran porneste de 50 Euro, iar unul subteran este in jur de 100 Euro/luna, in functie de localizarea cladirii", completeaza Cristian Nicola.
In prezent, cea mai mare rata de neocupare este la cladririle de birouri mai vechi de 2015, potrivit aceleiasi analize Investpoint. Stocul total de spatii de birouri, in Capitala, este de aproximativ 3 milioane de metri patrati. In cursul anului 2021 vor fi livrati aproximativ 250.000 mp de birouri, iar in perioada anilor 2022-2023 sunt anuntati alti 450.000 mp pentru a fi livrati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter