Un numar total de 1.441 de credite au fost aprobate prin programul IMM Invest pana ieri la ora 9:00, fiind depasit plafonul de un miliard de lei, potrivit declaratiei ministrului Finantelor Publice, Florin Citu, la finele sedintei de Guvern de miercuri.
"As vrea sa anunt ca am depasit plafonul de un miliard de lei si erau deja aprobate 1.441 de credite (n.r. ieri la ora 9:00), asta inseamna si de Fondul de garantare. In sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, dar dupa ce au fost vazute documentatia si de Fondul de garantare, sunt deja 1.441 de credite", a declarat Florin Citu.
Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, o Ordonanta de Urgenta prin care modifica OUG nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM Invest Romania, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19. Astfel, se va elimina cerinta de instituire a ipotecii legale asupra universalitatii de bunuri mobile si imobile ce apartin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui sa dovedeasca daca au fost afectate de pandemia de coronavirus.
"Prima ordonanta a eliminat cateva bariere, pe care le-am identificat dupa discutiile atat cu clientii, cat si cu sistemul financiar-bancar la programul IMM Invest. Doua bariere au fost eliminate astazi, foarte importante. In ceea ce priveste creditele de investitii, garantia de stat se va face doar asupra investitiei, deci va fi o garantie de stat, ipoteca legala, imobiliara sau si mobiliara asupra activelor finantate prin credite. Deci, doar pe investitie, nu mai exista o garantie extinsa. In cazul liniilor de credit, garantia se face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului institutiilor de credit asupra tuturor conturilor. Deci, si aici s-au facut lucrurile mai simple. O alta bariera eliminata: acel criteriu Covid a iesit din aceasta schema. Este un lucru la care am tinut de la inceput si am vrut... era ambiguitate, el nu exista acolo, dar ca sa fie lucrurile clare, am modificat ordonanta in sensul in care aceasta ambiguitate a fost eliminata", a declarat ministrul Finantelor.
Florin Citu estimeaza ca, dupa publicarea ordonantei, viteza de aprobare a creditelor va creste si, daca va fi nevoie, plafonul va fi majorat din nou.
O noua ordonanta de masuri fiscale
Un al doilea act normativ aprobat in sedinta de ieri a Executivului vizeaza noi masuri fiscale in sprijinul companiilor.
"Sunt cateva prorogari de termene, pentru ca a fost Ordonanta 29 si multe dintre termenele din Ordonanta 29 expirau in 15 iunie si am extins pana la 25 iunie, cand este zi normala de plata si se lucreaza cu Fiscul. La ordonanta 6 din 2019 au fost extinse si pentru perioada din 2019 si pana la 31 martie 2020 si s-a extins aria de cuprindere a obligatiilor pentru care se poate acorda restructurarea obligatiilor bugetare", a subliniat Florin Citu.
Ministrul Finantelor a mai spus ca masurile luate in cele doua luni si jumatate de la decretarea starii de urgenta de Guvern in sprijinul mediului economic din Romania inseamna aproape 1,5% din PIB.