Guvernul a aprobat, miercuri, un mecanism de ajustare de pret pentru proiectele de infrastructura pe componenta de transport apa, apa uzata si deseuri, a anuntat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a precizat ca a fost aprobata modificarea a sase acte normative care privesc fondurile europene, dintre care doua sunt "de maxima" importanta pentru proiectele de infrastructura.
"Primul proiect de act normativ are in vedere ajustarea de pret pentru ceea ce inseamna proiectele de infrastructura pe componenta de transport apa, apa uzata si partea de deseuri. Asadar, noul mecanism, cu un impact financiar estimat de 1,5 miliarde de euro asupra absorbtiei de fonduri europene, vizeaza un numar de peste 7.000 de proiecte, respectiv 7.000 de santiere in derulare, cu o valoare a contractelor de finantare de peste 13 miliarde de euro", a declarat Bolos.
Ministrul a explicat ca mecanismul de ajustare pe care l-a propus presupune luarea in considerare a 10 preturi la materiale, manopera, etc., denumite in limbaj de specialitate "elemente de cost semnificative".
"Institutul National de Statistica va urmari evolutia acestor preturi, astfel incat de acum inainte ajustarile de pret sa urmareasca componentele de cost care au loc la proiectele de infrastructura ce se deruleaza pe santiere. Din simularile facute, aceste ajustari de pret vor determina cresteri la situatiile de lucrari depuse spre decontare cuprinse intre 40% si 50%. Acestea sunt estimari facute de catre noi prin care incercam sa acoperim partea aceasta de cresteri a preturilor, in conditiile in care inclusiv pretul la materialele de pe santiere a crescut simtitor", a precizat Marcel Bolos.
El a mai informat ca Guvernul a aprobat pe componenta de infrastructura de apa si apa uzata si cadrul care sa permita demararea primelor proiecte din politica de coeziune pentru perioada de programare 2021 - 2027.
"In categoria acestor proiecte in valoare de 2,2 miliarde de euro avem judetele Teleorman, Maramures, Prahova, Harghita, Giurgiu, Hunedoara, Caras-Severin, Neamt, cu o populatie beneficiara de 820.000 de locuitori", a detaliat Bolos.
Executivul a decis, totodata, ca proiectele de infrastructura de apa, apa uzata care erau implementate de catre operatorii regionali sa poata fi derulate si de catre primariile care sunt cuprinse in asociatiile de dezvoltare intercomunitara si fac parte din categoria de beneficiari.
Potrivit lui Bolos, prin masurile adoptate se are in vedere ca ritmul de implementare a acestor proiecte de infrastructura sa fie unul mai dinamic.